Volumul Istoria Romaniei isi propune sa infatiseze trecutul poporului roman in toata complexitatea sa, punand accent pe interactiunea constanta a romanilor cu ceilalti locuitori ai spatiului romanesc, precum si pe contextul creat de realitatile internationale care au constituit cadrul geopolitic al istoriei Romaniei.
Autorii au consacrat cea mai mare parte a cartii ultimelor doua secole, marcate de doua evenimente majore: constituirea natiunii romane si, respectiv, sfarsitul totalitarismului, urmat de primii ani ai democratiei.
Doi istorici straini, unul american, celalalt englez, recunoscuti pentru contributiile lor stiintifice, au acceptat sa-si asume scrierea capitolelor privitoare la acest interval. La competenta lor profesionala recunoscuta se adauga avantajul de a nu fi implicati in viziunile partizane dezvoltate inevitabil din realitati care nu si-au pierdut inca actualitatea. Nu sunt implicati in viziunile partizane dezvoltate, in mod inevitabil, din realitati care inca nu si-au pierdut actualitatea.
Noua editie a Istoriei Romaniei aduce, in plus fata de precedenta, capitole inedite si indicatii bibliografice la zi.