Descriere - Istoria intunecata a Rusiei. Masacre, coruptie si crime in Patria-Mama
ecole de tragedii si violente in stil rusesc, pana in epoca lui Vladmir Putin.
Tabloul construit de Michael Kerrigan infatiseaza o istorie intunecata, marcata de tragedii, viclenii si brutalitati savarsite in numele puterii. Volumul se bucura de un format grafic de exceptie, intrunind si calitatile unui album de colectie, datorita celor 180 de fotografii, picturi si ilustratii color care insotesc textul.
Autorul pune sub lupa evolutia rusilor, de la comunitatile care au patruns in Balcani in secolul al VI-lea pana la Federatia Rusa de astazi. Incepand din secolul al VI-lea, slavii au colonizat o zona intinsa din estul Europei, organizandu-se in comunitati satesti situate intre Marea Baltica si Balcani. Isi imparteau existenta intre vanatoare, pescuit si agricultura, fiind in esenta pasnici si total nepregatiti pentru a face fata valulul de invadatori vikingi. Pe la 862, slavii din nord-vestul Rusiei i-au cerut razboinicului rus Rurik sa fie noul lor cneaz. Adeptii sai au pornit catre sud, pentru a-si stabili, in cele din urma, o noua baza la Kiev. Rusia Kieveana este denumirea cu care aceasta unitate statala protoruseasca a intrat in istorie. Treptat, Kievul si-a sporit puterea, extinzandu-si influenta asupra unor vaste regiuni ale Rusiei de mai tarziu. Asa a luat nastere un neam despre care cronicarii au consemnat ca "oricine il stie ca fiind ticalos si crud si nu arata mila nimanui, indiferent de varsta sau de rang".
Nu se poate spune ca istoria Rusiei a fost lipsita de realizari, victorii sau personalitati marete. De asemenea, comentariile occidentale asupra acesteia trebuie privite cu scepticism in multe privinte. Dar Michael Kerrigan isi pastreaza obiectivitatea si isi construieste argumentatia pe baza documentelor istorice. Totodata, ajunge la concluzia ca nici cea mai echilibrata perspectiva nu ar putea ignora violentele si turbulentele, cruzimea si suferinta care au marcat istoria Rusiei. Viziunea celor care au ocupat cele mai inalte functii in stat si lipsa unei clase de mijloc bine conturate au fost doua piedici majore in evolutia poporului rus. Uneori ca raspuns la ostilitatea lumii capitaliste, alteori din pur dispret fata de dreapta masura si adevar, oficialii sovietici au prezentat propaganda oficiala drept sursa sigura de informare.
De la figura tiranica a lui Ivan cel Groaznic la Petru cel Mare si Ecaterina cea Mare, monarhia absoluta a persistat in excese si a prosperat prin exploatarea maselor. Dincolo de splendoarea imperiala, se ascund violenta, moartea si intunericul. Oamenii de rand au cunoscut opresiunea si au fost condamnati la servitudine fara limite atat sub tari, cat si sub oficialii comunisti.
Autorul patrunde si in hatisul Rusiei contemporane, care oscileaza intre statutul privilegiat in politica mondiala si pozitia profund amenintatoare, de-a dreptul necrutatoare. Kerrigan analizeaza previziunile diferite privind obiectivele lui Putin: "Unii sugereaza ca presedintele rus si-a propus sa reconstruiasca Rusia imperiala ca un stat autoritar, cvasisovietic, care nu se va lasa pana cand nu va deveni puterea dominanta in Europa si dincolo de aceasta. Pentru altii, Putin, cu atitudinea lui belicoasa si agresiva, este doar personajul negativ dintr-o pantomima, nascocit de elitele occidentale”. Rezultatul: o poveste fascinanta, redata cu luciditate si precizie, despre statul asupra caruia planeaza cele mai multe curiozitati, acuzatii si intrebari fara raspuns in momentul de fata.
"Rusia este o ghicitoare invelita intr-un mister, inauntrul unei enigme.” – Winston Churchill