Descriere - Istoria cresterilor si a descresterilor Curtii Othmannice
Elaborata intre anii 1714-1716, Istoria cresterilor si a descresterilor Curtii Othmannice este o lucrarе dе іѕtorіе unica a Іmpеrіuluі Otoman. Dimitrie Cantemir, fiu si frate de domnitor moldovean, el insusi ajuns pe tronul Moldovei, dupa o tinerete traita la Constantinopol in contact strans cu factorii politici majori ai Imperiului Otoman, bun cunoscator al culturii islamice, propune o noua abordare, bazata pe cunoasterea directa a realitatilor turcesti, cu atat mai incitanta cu cat era facuta din perspectiva "cresterii si descresterii”Sublimei Porti. Dimitrie Cantemir a scris aceasta lucrare in latina, care era limba stiintifica a culturilor occidentale. Cartea a interesat enorm, de la bun inceput, fiind prima cercetare de proportii legata de un fenomen care devenise o urgenta a timpului: cresterile si descresterile acestui imperiu agresor, victorios si amenintator, constituiau un mister alarmant pentru savantii si cancelariile epocii si preocupau in cel mai inalt grad statele europene.
Istoria cresterilor si a descresterilor Curtii Othmannice cuprinde evenimentele de la constituirea Imperiului Otoman in jurul anului 1300 sub sultanului Osman I pana la primele decenii ale sec. al XVIII-lea. Ea este divizata in doua parti, prima – pana in 1672, a doua – dupa acesta din urma data, pana catre 1711. Materia este expusa conform domniile sultanilor. Mai valoroasa este considerata a doua parte a Istoriei, pe care Dimitrie Cantemir o cunostea ca participant si martor ocular la evenimentele descrise. Deosebit de valoroase sunt comentariile pe care autorul le face cu ocazia descrierii numeroaselor evenimente si personalitati din Imperiu implicate in procesul istoric, in care sunt expuse sau caracterizate personalitati ale istoriei otomane. Aici, autorul insereaza informatii ce tin de istoria Moldovei, de procesul de subjugare a acesteia si de luptele duse de Tarile Romane contra otomanilor. Prin aceasta lucrare Dimitrie Cantemir incerca sa atraga atentia asupra necesitatii inchegarii unei aliante a tarilor europene impotriva expansiunii turcesti. In acelasi timp, autorul are cuvinte de lauda pentru unele aspecte ale culturii poporului turc.
Istoria cresterilor si a descresterilor Curtii Othmannice, prin editiile engleze (1734-1735, 1756), franceza (1743) si germana (1745), a cunoscut o larga circulatie in mediul politic si stiintific al intregii Europe fiind apreciata drept cel mai bun tratat de istorie a turcilor de pana la incеputul ѕеcoluluі al ΧІΧ-lea.
Aceasta lucrare a fost citita, pretuita si folosita in scrierile lor de catre Voltaire, Byron, Victor Hugo si i-a adus lui Dimitrie Cantemir faima europeana, situandu-l printre marii carturari ai vremii.
Manuscrisul latin al acestei lucrari a fost descoperit in urma cu cateva decenii de regretatul prof. Virgil Candea in biblioteca Universitatii Harvard din S.U.A. Editia de acum, publicata de Editura Paideia, este prima traducere dupa manuscrisul latin al lui Dimitrie Cantemir, fiind o fapta de inalta stiinta savarsita cu o meticulozitate rara de catre profesorul Dan Slusanschi, in ideea ca orice amanunt este semnificativ si la fel de important ca lucrarea insasi.
"La 300 de ani de la aparitia versiunii franceze, abia acum literatura istorica de baza in limba romana se imbogateste cu acest tratat, gratie initiativei intelectuale de vocatie nationala pe care a avut-o si a dus-o stralucit pana la capat, cu ultima suflare, la modul propriu, eminentul clasicist al Universitatii Bucuresti Dan Slusanschi.”
prof. dr. Ion Bansoiu, directorul editurii Paideia
Lucrarile lui Dimitrie Cantemir contin un sir de principii metodologice ce tin de cercetarea stiintifica si de filosofie a istoriei care il ajuta sa discearna adevarul, punand la temelie un numar cat mai mare de izvoare istorice, dar si tinand cont de opiniile exprimate de alti istorici in problemele luate in dezbatere. Prin opera sa istorica Dimitrie Cantemir a facut un salt enorm in stiinta istorica nationala punand temeliile istoriografiei noastre moderne si contemporane.