Descriere - Istoria aducerii capului lui Mihai Viteazul la Iasi (1916-1920)
Volumul, pe care il propunem spre luare la cunostinta si meditare, are in vedere un aspect mai putin cunoscut, dar cu implicatii istorice majore, demne de retinut. Este vorba despre aducerea la Iasi - capitala de razboi a Romaniei din acele vremuri - a capului domnitorului Mihai Viteazul, de la Manastirea Dealu, Targoviste, pentru a fi ferit de profanarea dusmanului: trupele germano-austro-maghiare.
Din nefericire pentru Romania, inamicul a ajuns si in acele locuri, ocupand Bucurestiul, respectiv Muntenia, care avea in componenta ei si orasul Targoviste.
Marturiile din prezentul volum sunt reflectii ale presei, precum si ale unor personalitati, din acea perioada. Evenimentele nedorite, provocate de razboi, au determinat si refugierea in Moldova a unei parti a populatiei si a autoritatilor centrale de stat si politice.
In conditiile date, Iasul a devenit capitala Romaniei incepand din luna octombrie 1916. Una dintre numeroasele probleme urgente, in conditiile impuse de evolutia frontului, a fost si punerea la adapost sigur a relicvei la care ne referim.