Descriere - Invataturile unei prostituate batrine catre fiul sau handicapat - ed. 2
Subiectul acestui roman porneste de la o intimplare reala petrecuta intr-un orfelinat din Moldova pe care mi-au povestit-o doi copii de acolo, deveniti personaje in roman. De copiii din orfelinate ma leaga o poveste de peste treizeci de ani. La redarea scenelor sensibile m-au ajutat si cei cincisprezece ani de comunicare cu oameni din penitenciare. A scrie despre cele vazute si traite impreuna cu acesti oameni respinsi am considerat ca este o datorie morala. E cea mai tulburatoare, poetica, vesela, trista, frumoasa si urita carte a mea.
SAVATIE BASTOVOI
Chiar si pentru cineva care cunoaste bine peisajul uman si social post-sovietic din DMoldova lectura acestui roman poate fi un soc. In orice caz, este imposibil sa termini cartea fara sa nu simti un gust amar. De la primele rinduri cititorul intelege ca intimplarile narate de Savatie Bastovoi nu tin de fictiune, ci de o lume pe care o cunoaste bine, pe care o observa si pe care o ,,zugraveste" cu ajutorul cuvintelor, asa cum altii au pictat scene ale infernului pe ziduri de manastiri cu pensule si culori.
Savatie Bastovoi a mai publicat un roman la Editura pariziana Jacqueline Chambon, in 2012, este vorba de "Iepurii nu mor", si are toate sansele sa intre treptat in circuitul autorilor ,,gustati" de marele public francez. Il consider de altfel pe Savatie Bastovoi ca fiind la fel de puternic si interesant precum Andrei Kurkov, scriitor ucrainean de limba rusa, care a avut un mare succes in Occident cu romanele sale.
MATEI Visniec / Radio France International
Nu este permis sa fie abuzati copiii. Adultii sint deja incorigibili. Poate tocmai de aceea Bastovoi a preferat societatii lor chemarea Cerului.
Le Point / SYLVAIN TESSON (Laureat al premiului Goncourt pentru literatura)
Imi place Savatie Bastovoi, un roman din Republica Moldova. E si ieromonah. Sper ca va intelege ca rolul sau este de a scrie in continuare, pentru ca cel mai mare teoretician al teologiei din secolul al XIX-lea era Dostoievski. Deci, de ce nu un calugar venit din Moldova pentru acest secol?
RFI / JEAN-FRANCOIS COLOSIMO / Presedintele Centrului National al Cartii din Franta
Un geniu polivalent care scrie o opera deopotriva poetica, romanesca si dramatica.
Astrid de Larminat / Le Figaro