Descriere - Invatamantul juridic la Universitatea din Iasi. Fragmente de istorie
Prezenta lucrare nu este o istorie oficiala si nici una completa a Facultatii de Drept din Iasi. Ea reprezinta rodul unor acumulari si reflectii succesive pe parcursul a peste un deceniu si jumatate. Am considerat necesar ca acestea sa fie stranse in paginile unui volum, care sa expuna profesorilor, cercetatorilor, studentilor, absolventilor, precum si tuturor celor interesati de istoria celei mai vechi facultati de drept din tara o prezentare cat mai completa a devenirii sale istorice in primul veac de existenta.
Abordarea urmareste sa fie exhaustiva, astfel incat, in afara de problemele de natura administrativa si de organizare a invatamantului juridic, cititorul sa surprinda si ceva din spiritul pe care s-a cladit aceasta facultate, emblematica pentru invatamantul nostru superior. Sunt redate, astfel, figuri de profesori, unii azi pe nedrept uitati, realizari frumoase si momente mai dificile, la nivel colectiv sau individual, dar si aspecte mai putin cunoscute din viata studentilor, in absenta carora orice efort academic ar ramane steril.
Nu au putut fi ocolite episoadele dramatice, precum cele legate de influenta miscarilor politice extremiste sau epurarile care au anihilat corpul profesoral al facultatii in perioada imediat postbelica. (...) Nu ne-am lansat in judecati pripite, dar nici nu ne-am lasat sedusi de un discurs festivist, convinsi fiind ca, dupa un universitar veritabil, ceea ce ramane este doar memoria faptelor bune si cartile. Am urmarit, in consecinta, sa cunoastem nemijlocit opera reprezentativa a fiecarui profesor evocat, extragand fragmente pe care le-am considerat esentiale, din credinta ca orice carte, martor tacut aflat pe rafturile unei biblioteci, cuprinde nu doar concepte si idei, dar si secvente de viata autentica, cu bucuriile si tristetile ei.
Astfel cum spuneam, volumul are in vedere doar primul secol din istoria facultatii, urmand ca perioada comunista si cea dupa anul 1990 sa faca obiectul, la timpul cuvenit, a unei alte lucrari. Conf. univ. dr. Dan Constantin Mata