Descriere - Intrebari despre viata si moarte. 10 interviuri
Etica vietii reprezinta un subiect modern, atractiv, extrem de interesant prin multitudinea subiectelor, dezbatut pe toate caile si canalele de comunicare in masa.
In fiecare zi, fie ca vrem, fie ca nu vrem, ne intalnim cu astfel de tematici cu titulaturi care mai de care mai socante: ,,barbatul\" care a nascut, Fertilizarea in Vitro (Reproducerea Umana Asistata) oferita prin intermediul Ministerului Sanatatii, obisnuita clonarea animala, dar si cea umana pastrata in secret, recoltarea de celule stem, mamele surogat, metodele moderne de contraceptie, drepturile minoritatilor sexuale etc.
E vorba despre subiecte care nasc controverse, ne pasioneaza, creeaza conflicte intre persoane cu optiuni pro si contra, pornesc siruri nesfarsite de intrebari. Cine ofera raspunsuri, cine clarifica, cine face lumina in aceste domenii adesea pastrate in ceata in mod intentionat?
Biserica, in virtutea datoriei primita de la Mantuitorul Isus Hristos de a calauzi si invata poporul crestin, are datoria de a interveni, a explica, a clarifica orice neintelegere, orice nebuloasa, mai ales din punct de vedere al bioeticii. Educarea ia timp, resurse, persoane dedicate, persoane dornice sa se implice, sa ilumineze, sa vina in intampinarea nevoilor tuturor.
Pentru multi, educatia se face dupa ureche. Nu cunosc pozitia Bisericii, nici nu sunt curiosi sa o afle, prin urmare nu pot accepta explicatiile pertinente oferite. Multa lume e reticenta la orice explicatie, acuzand Biserica de lipsa de profesionalism, de traditionalism, inchistare etc.
In 1997 am avut minunata ocazie de a participa la Iasi la un congres de Teologie Morala si Bioetica. Eram student pe atunci, pasionat de morala si, implicit, de tematicile ridicate de etica vietii, plin de intrebari si nedumeriri, insetat sa aflu cat mai multe, cautand raspunsuri digerabile, rationale.
Imi amintesc si acum de faptul ca am ascultat niste conferinte fabuloase, socante adesea prin sinceritatea si claritatea adevarurilor exprimate. Am aflat lucruri noi, extrem de bine venite, sau mi-au fost lamurite altele ramase in ceata. Cine conferentia? Niste preoti. Numai ca unul era embriolog din Australia, altul obstetrician la New York, altul microbiolog din Franta, s.a.m.d.
Am inteles atunci ceea ce multi oameni moderni nu au reusit nici pana acum sa inteleaga: atunci cand se pronunta intr-un domeniu, cand emite explicatii, Biserica le asuma de pe pozitii de forta, fundamentate, cercetate, studiate de catre specialisti, vorba Sfantului Paul, si cu ,,Spiritul, si cu mintea\". Si Biserica stie ce spune atunci cand afirma ceva!
Lucrarea de fata vine sa explice si sa clarifice fara urma de dubiu, si, dupa umila mea parere, ar trebui sa fie prezenta in bibliotecile tuturor. E un ,,must have\", cum spune englezul, o carte obligatorie, mai mult decat un ,,best seller\". Stilul interviului e unul dificil de realizat (trebuie sa stii sa fii eficient, cu randament maxim din minim de intrebari), dar foarte facil de utilizat concret (intrebarile ar putea veni din partea oricui).
Am primit varianta in italiana (Questioni di vita & di morte) in 2009, prin bunavointa dr. Silvano Poma din partea ILCE Milano, si m-am bucurat teribil, din mai multe motive.
ISBN: 978-973-674-100-5
Nr pagini: 288
Format: 14.5x20.5 cm
Anul aparitiei: 2012