Descriere - Intra inauntrul tau! De acolo priveste in afara. Conversatii cu Ilie Cioara
Ilie Cioara s-a nascut in data de 04.01.1916 in comuna Vartop, Dolj si a trecut in lumea de dincolo in ziua de 28.11.2004. Din luna august 1971, de cand s-a eliberat de conditionarea sa umana, si pana la sfarsit, si-a marturisit celor doritori propria experienta spirituala. De asemenea, a tratat cunoasterea de sine, din perspective diferite, in versuri si proza, intr-un numar de 16 carti care au aparut la diferite edituri. A fost un profesor remarcabil si un indrumator de inalta spiritualitate ce a descris numerosilor vizitatori, cautatori, o noua modalitate de a privi si de a aborda Viata, precum si un nou mod de a fi om. A acceptat sa se intalneasca cu oricine a dorit sa inteleaga cum poate fi realizata eliberarea de conditionarea umana si redresarea morala a omului, considerand ca cine a ajuns sa afle de cunoasterea de sine, inseamna ca i-a sosit timpul sa se trezeasca din identificarea cu sinele fals.
In cunoasterea de sine, practicantul se intalneste cu el insusi prin pasivitatea mintii. Acesta priveste si asculta cu ajutorul atentiei fiecare reactie a propriei gandiri ce apare la contactul cu miscarea Vietii. Atentia, folosita in mod corect dizolva orice proiectie a gandului. Transformarea psihologica are loc numai in acest vid psihic, in care Sacrul dinauntrul omului il elibereaza pe acesta de intreaga conditionare. Puritatea se impune ca frumusete, bunatate, fericire nemotivata. Se exclud de la inceput: vointa, efortul, imaginatia, scopul, interesul, idealul. Din aceste considerente, cunoasterea de sine nu poate fi socotita teorie, metoda sau credinta.
Inainte de a-l intalni pe domnul Ilie Cioara, ceva misterios m-a indemnat sa ma intreb daca este posibil ca vocea din minte sa fie provocata de fluxul gandurilor, iar aceasta succesiune a gandurilor sa creeze, de fapt, aparenta unui sine personal ce se propaga din trecut spre viitor. Pana atunci am crezut ca vocea care imi aparea in minte era adevarata si ma reprezenta, si de aceea am ales sa ii dau atentie. Vocea imi repeta clipa de clipa ce sa fac, cum sa fiu, ce sa spun. Mi-am zis ca daca exista gand, atunci exista si un ganditor. Priveam gandul care a aparut, si eu, ganditorul, credeam ca sunt distinct de gand. Dorind, cu onestitate, sa aflu raspunsul, mi-a aparut ocazia de a-l cunoaste pe profesorul iluminat, care m-a instruit cum sa ascult si sa privesc, direct, un fapt de Viata care apare. In intalnirile care au urmat mi-a explicat ca cel mai mare obstacol in relatia cu ce aduce Viata este sinele fals sau gandul care ma descrie pe mine. Desi nu am inteles atunci, mi-a explicat ca miscarea gandului nu trebuie observata din pozitia ganditorului pentru ca separarea dintre gand si ganditor nu este reala. Emotia, gandul, ganditorul sunt proiectii ale egoului pe diferite paliere ale mintii. Mi-a spus: Sinele fals nu poate fi transformat sau imbunatatit pentru ca este o fictiune, un film al mintii alcatuit din ganduri despre cine crezi ca esti. Dar cine esti cu adevarat exista independent de ganduri. Cine esti nu se exprima prin intermediul gandurilor, ci este o stare pura de a fi, o prezenta linistita, identica in oricine.
Conditionarea sociala te face sa crezi ca esti separat de Viata. Aceasta separare a fost amplificata prin faptul ca egoul a fost inzestrat cu liber arbitru. Desi egoul are scopul de a asista omenirea in asigurarea supravietuirii, in acest moment din evolutia Pamantului, acesta produce mai mult rau decat bine. Egoul a ajuns sa fie o unealta in serviciul propriu, mai degraba decat in serviciul fiintei umane. Odata cu trezirea din visul sinelui fals, vei incepe sa cunosti si sa simti tot ceea ce a fost reprimat, negat, distorsionat in fiinta ta. Pentru a fi eliberate, aceste emotii trebuie vazute ca ceea ce sunt in timp ce alegi sa fii cine esti cu adevarat. In cadrul Conversatiilor se afirma ca pentru a cunoaste cine esti este necesar sa observi constient ce nu esti sau ceea ce crezi ca esti. Ce nu esti? Iluzia ca esti ganditorul. Pentru a cunoaste cine esti pornesti de la ceea ce este prezent in acel moment, iar ceea ce este atunci prezent este iluzie. Cine esti nu poate fi cunoscut ca un obiect. Numai iluzia poate fi cunoscuta astfel. Observi dinauntrul propriei fiinte iluzia. Aceasta dispare pentru ca este doar o reflexie sau o proiectie a gandirii, iar ceea ce ramane in fundal este senzatia de a fi, starea de prezenta Eu sunt. Pentru a cunoaste prin experienta cine esti, nicio alta cunoastere sau practica suplimentara nu au fost necesare, fata de ceea ce ti-a oferit momentul.