Descriere - Interviul - Admiterea la INM. Probele scrise si proba psihologica. Aplicatii si explicatii psihologice
Lucrarea a fost conceputa sub forma unui ghid, prin care candidatii la concursul de admitere la INM pot sa inteleaga mai bine implicatiile psihologice ale acestui demers. Aceasta ofera explicatii si instrumente utile atat pentru facilitarea procesului de invatare si depasirea barierelor psihologice in procesul de invatare si examinare, cat si pentru clarificarea a ceea ce s-ar putea urmari din punct de vedere psihologic si moral la candidati. In fine, lucrarea cuprinde un numar de 20 de spete, similare cu cele de la proba interviului, si sugestii relative la modul in care acestea ar putea fi abordate.
Cuprinsul lucrarii
Lucrarea este structurata in patru parti. Prima parte este dedicata explicarii teoretice a emotiilor si personalitatii. In cea de-a doua parte sunt analizate pe larg implicatiile psihologice ale probelor scrise (proba teoretica si cea logica) si sunt oferite sfaturi pretioase pentru gestionarea eficienta si intelegerea emotiilor si pentru pregatirea adecvata a acestor probe. Cea de-a treia parte este dedicata exclusiv interviului si in cadrul acesteia sunt analizate atat aspectele avute in vedere si punctate la aceasta proba, cat si elemente ce, odata insusite, pot asigura candidatului o sansa mai mare de succes, precum cele legate de vestimentatie, gestica, mimica etc. Tot aceasta parte cuprinde un numar de 20 de spete, fiecare cu explicatii relative la modul in care ar putea fi solutionate. In fine, in partea a patra este analizata proba testarii psihologice, fiind invederate aspectele avute in vedere, cu exemplificari, si oferite indicatii relative la fiecare dintre cele doua componente ale testarii: proba scrisa si interviul.
Puncte forte
Lucrarea este redactata intr-un limbaj usor de inteles chiar si pentru cei fara cunostinte in domeniul psihologiei. Aceasta ofera o serie de explicatii si instrumente prin care candidatii vor reusi sa isi inteleaga si gestioneze mai bine emotiile si personalitatea. De asemenea, sunt oferite nenumarate sfaturi si idei pentru a facilita procesul de memorare si invatare, a intelege cerintele concursului, a aborda in mod adecvat probele si a evita situatiile de criza. Totodata, lucrarea incearca sa ofere o perspectiva asupra tipului de personalitate specific magistratilor, analizand distinct judecatorul si procurorul. O parte consistenta a lucrarii este dedicata probei interviului. In acest sens, au fost avute in vedere atat aspecte tehnice, precum modul de derulare a probei, cat si multiple posibile implicatii care pot influenta sansele de reusita ale candidatilor, de la aspecte legate de imbracaminte si tonalitate pana la componenta morala. In plus, au fost analizate cele trei paliere notate in cursul interviului, respectiv motivatia, aptitudinile si valorile morale, fiind oferite indicatii ce se pot dovedi pretioase. Tot in ceea ce priveste interviul, lucrarea cuprinde un numar de 20 de spete si explicatii privitoare la modul in care fiecare speta ar putea fi abordata. In fine, lucrarea analizeaza si modul de derulare a testarii psihologice, fiind indicate aspectele avute in vedere si date exemple de exercitii specifice.
Publicul tinta
Lucrarea se adreseaza:
- candidatilor pentru concursul de admitere la INM;
- absolventilor de drept care in viitor se gandesc sa candideze la concursul de admitere la INM;
- persoanelor care doresc sa inteleaga mai bine implicatiile psihologice pe care le presupune magistratura.