Descriere - Instanta de executare
Executarea silita este cea de-a treia faza a procesului civil, la care se recurge numai atunci cand debitorul nu executa de bunavoie obligatia stabilita in sarcina sa.
Asa cum statueaza constant instanta europeana, dreptul de acces la justitie este unul iluzoriu daca ordinea interna a unui stat contractant permite ca o hotarare judecatoreasca definitiva sa nu poata fi executata.
Este responsabilitatea statului sa creeze mijloacele juridice adecvate pentru a asigura punerea efectiva in executare a hotararilor judecatoresti intr-un termen rezonabil.
Instanta de executare este un pion important in procedura de executare silita declansata.
Cine este instanta de executare, care sunt atributiile, competenta ei, cum se timbreaza diferitele cereri formulate in cursul executarii silite, care sunt aspectele de procedura relevante ce vizeaza instanta de executare – sunt intrebari la care am incercat un raspuns in prima parte, teoretica, a lucrarii.
Partea a doua, ce constituie partea practica, contine o reunire a 28 de spete ce vizeaza modul de solutionare a diferitelor problematici aparute in practica judiciara: recuzarea executorului judecatoresc, competenta instantei de executare, titlul executoriu, distribuirea sumelor rezultate din executare, desemnarea curatorului special, cheltuielile de executare in caz de conexare, interventia in executarea silita, suspendarea executarii silite, prescriptia dreptul de a cere executarea silita, penalitatile, cautiunea in procedura executarii silite.
Lucrarea trateaza diferitele problematici cu care se confrunta instanta de executare, dorind a constitui un instrument util pentru teoreticienii, practicienii dreptului, pentru toti cei care a caror activitate este legata de executarea silita.