Descriere - Ingeri si oameni. Despre relatia cu Dumnezeu si cu noi insine
Putem apela ingeri pentru alte persoane?
Niciodata cand apelam ingeri pentru cineva nu-i incalcam liberul arbitru. Caci nu noi intervenim, ci puterea lui Dumnezeu manifestata prin ingeri lucreaza. Noi suntem doar aproapele care doreste sa faca cuiva un dar din iubire si din compasiune, prin solicitarea sprijnului divin. Restul face Dumnezeu.
Iar Dumnezeu nu incalca niciodata liberul arbitru intervenind, caci El are lacasul Sau in fiecare om si de la nivelul acesta lucreaza. Are nevoie insa de solicitarea unui om pentru a interveni, oricare ar fi acesta. Caci lucrurile care se perturba cu participare umana au nevoie la fel de o participare umana in procesul invers, cel de corectare.
Exista multe lucruri pe care noi le putem face pentru a fi de folos celor din jur aflati intr-o nevoie. Dar exista si altele care ne depasesc, e necesar sa recunoastem acest lucru cu sinceritate, fara a ne considera mai puternici sau mai cunoscatori decat suntem de fapt. Cu cat intelegem mai repede acest lucru in cadrul unui process aflat in derulare, va fi cu atat mai bine, caci altfel este mai greu de corectat si de intervenit atunci cand situatia scapa de sub control. Roata se invarte din ce in ce mai tare odata intrata pe un drum, e mai greu s-o opresti sau sa-i schimbi directia cand esti deja departe. Asa ca mai bine chemam si ingeri pentru sustinere si calauzire, mai ales pentru alte persoane, a caror poveste de viata n-o cunoastem. Si pentru noi e greu sa deslusim rostul unor evenimente personale, dar lamuririle vin prin vocea noastra launtrica si ne gasim la un moment dat calauzirea si directia. Insa nu putem fi noi cei care asculta vocea launtrica a altcuiva, oricat de apropiat ne-ar fi. [...]
Cum recunoastem adevaratul raspuns
Oricare ar fi modalitatea prin care se exprima, raspunsul este intotdeauna insotit de:
Certitudine – in momentul primirii raspunsului stim ca el vine de la Dumnezeu. Indoiala se poate instala ulterior, cand mintea incepe sa creeze intrebari, sa priveasca din toate unghiurile, sa anticipeze. Tinand cont de acest lucru, putem fi mai atenti in a constientiza mai bine certitudinea prezenta in momentul primirii raspunsului, ca apoi sa avem forta sa nu mai permitem mintii sa aduca argumente in favoarea indoielii.
Caldura – toate raspunsurile ce vin de la Dumnezeu sunt blande si iubitoare, caci aceasta este atitudinea cu care El isi indruma si invata copiii. Nu ne raneste si nu ne lasa niciodata sa ne simtim singuri si abandonati. Chiar si atunci cand consideram ca greseala noastra e de neiertat, El gaseste mijlocul adecvat prin care sa ne transmita sustinerea Sa in a corecta greseala, a invata din ea, iar Mana Sa este intinsa sa ne ajute sa ne ridicam, sa nu ramanem in negura si tristete.
Niciodata Dumnezeu nu ni se adreseaza certandu-ne, amenintandu-ne sau pedepsindu-ne, sub nici un motiv si fara nicio exceptie. Invatatura Sa parinteasca este calda si luminoasa, blanda si inteleapta, iar sufletul nostru o recunoaste si o primeste spontan.
Claritate – mesajul divin este intotdeauna elocvent, simplu, concis, nu lasa loc de interpretari. Daca este vag, fragmentat, provoaca confuzie, asta inseamna ca nu este insotit de lumina care ar trebui sa aseze si ordoneze in minte lucrurile in conformitate cu adevarul care vine, deci un astfel de raspuns nu poate fi de la Dumnezeu.
Liniste si incredere – Dumnezeu face tot ce sta in puterea Sa sa ne fie de ajutor, sa ne scoata din neguri si sa ne indrepte spre lumina, pas cu pas. Asa ca raspunsul sau este mereu incurajator, simti ca te cheama si te imbratiseaza, iti intelege teama si durerea, te alina si te linisteste. Un mesaj care aduce panica, ingrijorare, teama, disperare, care ameninta, agita, tulbura mintea si nelinisteste sufletul nu vine de la Dumnezeu
Chiar si atunci cand suntem avertizati de posibilitatea existentei unui pericol, mesajele sunt linistitoare si placute, astfel incat sa nu ne inspaimante. Mai mult, ne dau un sentiment ca cineva are grija de noi, iar daca adaugam si atentie, vigilenta sau prudenta, avem credinta ca va fi bine. Iar daca il chemam si pe arhanghelul Mihail sa ne insoteasca, reusim sa ne simtim in siguranta si protejati. [...]
Iubirea de sine
Presupune sa recunosti iubirea inimii tale, sa o traiesti, sa o daruiesti, dar si sa o primesti pe cea care iti este oferita. Iubirea nu este implinita decat in relatie cu cineva sau ceva. Altfel, se stinge, ca un foc pe care nu-l mai alimentezi.
Noi insine suntem primii care suntem datori sa aducem iubirea in fiinta noastra. Nu e nimeni responsabil de fericirea noastra in afara de noi insine.
Nimeni nu ne poate rani decat daca noi permitem, caci ne revine datoria sa aparam sufletul cu o constiinta luminata, limpede si ferma, cu o atitudine compasiva si intelegatoare.
Mintea e gardianul sufletului. Ei ii revine rolul de a analiza si trece prin filtrul constiintei, de a primi prin intuitie, de la Dumnezeu, prin constiinta individuala, solutii pentru fiecare eveniment sau situatie care ne depaseste, de a intelege, de a pune scut oricaror proiectii negative venite din exterior. Daca inca nu am reusit, inseamna ca e timpul sa invatam.
Arhanghelul Samuel ne invata sa pastram si pentru noi insine din iubirea primita de la Dumnezeu sau oameni, sa traim in ea, astfel putem fi la randul nostru iubitori. Il rugam pe Mihail sa aduca lumina in constiinta noastra, sa ne intareasca credinta, sa avem ganduri luminoase si creatoare, astfel incat sufletul sa se simta in siguranta si protejat.
Dezechilibre posibile:
Tradarea de sine
Iubirea vine din inima, dar are nevoie de ganduri luminoase cu care sa faca pereche, altfel poate fi negata, pervertita sau ranita datorita lipsei de protectie. E ca un copil pur si luminos, dar pe care toata lumea il ignora, arunca cu pietre in el sau se foloseste de inocenta lui pentru a-l trimite la cersit si a obtine foloase materiale.
Ne-am indepartat de sufletul nostru in timp, la aceasta contribuind:
Lipsa de protectie. Aceasta presupune sa nu lasam sufletul sa fie atacat de proiectiile pe care oricine le face asupra lui, implicit propria minte, prin judecatile, pedepsele, avertismentele, neincrederea sau gandurile negative pe care le ofera sufletului. Astfel, zilnic permitem ca el sa "incaseze sageti”, sa fie afectat si ranit.
Arhanghelul Mihail ne invata cum sa ne protejam sufletul. Aduce lumina in toate locurile intunecate ale sufletului, dar si ale mintii, care proiecteaza ganduri negative asupra lui. Inlatura fricile si indoielile, ne da forta sa ne acceptam asa cum suntem, fara sa ne judecam sau sa ne invinovatim pentru greselile noastre.
Pervertirea. In timp, am obligat sufletul sa serveasca unor interese ce incalca legile divine, sa se "sacrifice” pentru un bine gresit inteles sau pentru a face concesii in schimbul unor beneficii de natura materiala ("ne-am calcat pe suflet”).
Arhanghelul Samuel si ingerii iubirii ne ajuta sa primim iubirea in sufletul nostru, sa o lasam sa lucreze conform naturii ei. Mihail ne ajuta sa pastram o directie buna in canalizarea iubirii, prin intuitie si prin vocea constiintei, care ne semnaleaza cand suntem aproape de punctul de a trece pragul si de a face din nou compromisuri.
Negarea. Acest fenomen apare atunci cand ignoram cu totul sufletul si nevoile lui. Ori nu mai stim sa-l ascultam, ori nu urmam ceea ce el ne indeamna.
Ingerii respectului ne invata respectul de sine si al darurilor cu care suntem inzestrati. Ingerii bunului simt ne invata sa ne ascultam vocea sufletului, sa-i oferim incredere si sa o urmam.
Din cuprins:
RELATIA CU DUMNEZEU PRIN INGERI ….11
Cine sunt ingerii….13
Cum se manifesta……13
Ingerul pazitor….14
Invatam de la ingerul pazitor…..16
Ierarhiile angelice…..18
Ingerii specializati……..19
Arhanghelii…….19
Arhanghelul Mihail ……20
Arhanghelul Gabriel……23
Arhanghelul Samuel…….24
Arhanghelul Zadkiel…..…..27
Arhanghelul Rafael……..30
Arhanghelul Jophiel………33
Arhanghelul Uriel…….35
Arhanghelul Metatron…….36
Intaietorii ……….38
Ierarhia a doua…….39
Ingerii puterilor si ai virtutilor……….39
Ingerii stapanirilor………41
Ingerii domniilor………..42
Ierarhia a treia…..43
Tronurile……..43
Heruvimii……….45
Serafimii …….46
Ingerii care ne insotesc…….46
Comunicarea cu ingerii ……..47
Cum solicitam ajutorul ingerilor……..47
Cum ii apelam…………49
Timpul alocat apelarilor …….. 51
Cum ne dezvoltam o buna comunicare cu ingerii…………53
Putem apela ingeri pentru alte persoane?…………55
Cand ii apelam……….57
Cum primim raspunsul………60
Asteptand raspunsul…………..62
Cum recunoastem adevaratul raspuns……..63
Cand nu primim raspuns…………. 68
Cum multumim ingerilor si lui Dumnezeu……..73
Credinta……….74
Prietenia cu Dumnezeu……….76
PRINCIPIILE ADEVARULUI SAU LEGILE DIVINE…….77
Legea cauzei si a efectului…….…..78
Legea egalitatii …………80
Legea vibratiei…………..83
Legea corespondentei ………..86
Legea ritmului………..89
Legea unitatii …….…92
RELATIA CU NOI INSINE…………95
O radiografie asupra omului actual………..96
Trup si actiune………….98
Suflet si iubire…………..99
Iubirea in esenta si nuantele ei ……… 101
Caracteristici ale sufletului si dezechilibrele aferente lor……..102
1. Iubirea pura si simpla …………102
Iubirea de sine………….103
Tradarea de sine……..104
Intelegerea in iubire……………106
Vinovatia…………106
Victimizarea…..107
Libertatea in iubire……….108
Atasamentele………..109
Dependenta………….110
Posesivitatea……………110
Increderea in iubire………….112
Neincrederea…………113
Inchistarea………..114
Iertarea in iubire………….114
Dificultatea de a ierta………….115
Impartasirea in iubire…………….116
Singuratatea………………116
Sufocarea………………118
2. Creativitatea………………118
Dificultatea de a exprima sentimentele………119
Timiditatea………..120
3. Daruirea si primirea……………121
Dificultate in a darui sau primi…………..123
Golul launtric………….124
Egoismul……………125
4. Armonia……..125
Dizarmoniile………126
5. Bucuria…………127
Tristetea si apatia………127
6. Linistea………128
Nelinistea………129
7. Frumusetea…….130
Uratenia………..130
8. Bunul simt……..131
Negarea………131
9. Compasiunea………132
Indiferenta……….…133
10. Implinirea……………134
Ignorarea nevoilor proprii…….. .134
Vindecarea sufletului…………………135
Constiinta de sine si cunoastere…………136
Constiinta de sine………..136
Intuitia…………137
Trairea in adevar………138
Realitate fizica sau adevar? ..139
De la minte la constiinta………140
Directia in viata…….140
Calitati si atitudini pe care le imprima constiinta
si limitarile corespunzatoare create de minte….……142
1. Capacitatea de a primi, recunoaste si impartasi adevarul.….142
Ratacirea……144
Neputinta ………144
Principiile ……..145
Confuziile………145
Iluziile, dezamagirile………..145
Remuscarile…………146
Obsesiile……….147
Orgoliul……..147
Setea de cunoastere informationala………148
2. Discernamantul ………….149
Dificultatea de a lua decizii ………150
3. Intelegerea ………….150
Confuziile…………152
Rastalmacirile……….153
4. Libertatea……………153
Judecatile si prejudecatile………..154
Controlul exacerbat……..155
Asteptarile………..156
5. Capacitatea de a crea…..156
Plictiseala…………157
6. Increderea………157
Neincrederea………158
7. Respectul……………158
Ignoranta………….159
8. Stapanirea de sine……160
Lipsa stapanirii de sine………160
9. Sinceritatea si curajul ……161
Tradarea de sine………….161
Compromisurile…………..162
10. Atentia………..163
Atentia orientata spre trecut………… 163
11. Vointa……….. 164
Lipsa de vointa………….. 164
12. Asumarea responsabilitatilor…….… 165
Proiectiile……….. 165
13. Apararea de sine……….. 166
Teama……………….. 168
14. Acceptarea……….. 169
Nemultumirea……….. 170
Conflictele……….. 171
15. Rabdarea…….. 172
Nerabdarea…….. 172
Cunoasterea de sine…….. 173
Ordinea interioara……….. 175
Introspectia……….. 176
Constientizarea……….. 177
Actiunea constienta…….. 179
Actiune sau reactiune? …….. 180
Acesta este datul. Care este rolul meu aici?………… 180
Pasi pentru o implicare potrivita intr-o situatie…….. 181
Ce pot schimba ca sa ma simt mai bine?……181
"Seminte” pe care le putem implementa in minte……. 185
Tot ceea ce e necesar este posibil….… 191
Spirit si traire spirituala……..191
Spiritul – esenta noastra divina…… 191
Primavara spiritului………….. 192
Traire spirituala…….….. 193
Minunile……….. 194
Destinul real al omului……….. 194
Rostul nostru ca oameni….. 196
Unitate si echilibru…….. 198
Activ sau pasiv? ……….. 198
Crucea – de la povara la echilibru si armonie… 198
Dorinte si nevoi……..205
Lectiile de viata…….. 207
Pacea interioara……….. 207
Integrarea si ajustarea continua…… 208