Descriere - Informatiile clasificate
Practica judiciara comentata
Problematica ocazionata de gestionarea informatiilor clasificate genereaza numeroase discutii in practica instantelor judecatoresti. Astfel, din examinarea jurisprudentei nationale se poate constata ca exista atat cauze care au ca obiect tocmai informatiile clasificate, avand in vedere in special cauzele aflate pe rolul sectiilor de contencios administrativ, ce au ca obiect obligarea autoritatilor sau institutiilor publice la declasificarea unor documente ori la trecerea lor intr-un regim diferit de secretizare, dar si cauze care ating tangential aceasta problema din perspectiva modului de administrare a probatoriului care presupune accesul la asemenea informatii, de exemplu, cauzele penale sau cauzele privind declararea unor persoane ca indezirabile, cu consecinta expulzarii acestora. In afara de chestiunile privind fondul cauzelor, se poate constata ca in practica se ridica si probleme de ordin procedural ce tin de competenta si calificarea diverselor cereri si actiuni in justitie care vizeaza informatiile clasificate si, nu in ultimul rand, de admisibilitatea si de limitele controlului jurisdictional in aceasta materie. Nu in ultimul rand, aspecte privind informatiile clasificate au fost deduse si controlului de constitutionalitate si de conventionalitate, motiv pentru care examenul jurisprudential propus cerceteaza si hotararile Curtii Constitutionale a Romaniei si ale Curtii Europene a Drepturilor Omului.
In esenta, lucrarea Informatiile clasificate. Practica judiciara comentata este structurata in capitole impartite pe materii sau dupa legea speciala in aplicarea careia se intalneste problematica supusa analizei. Mai precis:
• capitolul avand ca obiect aspecte privind Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004 in relatie cu informatiile clasificate trateaza cereri specifice legii speciale antementionate (de declasificare a unor documente, de obtinere a unor avize si autorizatii, de anulare a unor acte administrative care contin informatii clasificate s.a.m.d.);
• capitolul privind informatiile clasificate si liberul acces la informatii de interes public in baza Legii nr. 544/2001 delimiteaza diversele informatii care pot fi furnizate publicului de cele care sunt exceptate si releva motivele care au condus instantele la solutiile pronuntate asupra unor cereri formulate in temeiul acestei legi speciale;
• capitolul care vizeaza regimul informatiilor clasificate in cauzele intemeiate pe dispozitiile O.U.G. nr. 194/2002 privind regimul strainilor prezinta modul de apreciere al instantelor judecatoresti asupra elementelor de natura sa puna in pericol securitatea nationala, dar si administrarea probatoriului si respectarea unor principii precum egalitatea de arme, dreptul la aparare si contradictorialitatea in cauze ce implica informatii nedestinate publicitatii si nici chiar partilor;
• capitolul alocat informatiilor clasificate in cauzele privind cariera functionarilor publici se axeaza pe aspecte ce tin fie de limitele in care functionarul public poate accesa informatiile clasificate, fie pe proceduri disciplinare la care acesta este supus.
Bineinteles, volumul Informatiile clasificate. Practica judiciara comentata contine si un capitol distinct dedicat regimului informatiilor clasificate in cauzele penale.
Cartea Informatiile clasificate. Practica judiciara comentata mai contine si un capitol eterogen, cu spete care, desi nu se integreaza in niciuna dintre categoriile sau materiile de mai sus, totusi, atinge problematica informatiilor clasificate prin prisma obiectului cererii introductive de instanta sau al probatoriului ori ridica anumite probleme de procedura. In fine, autorul s-a preocupat si de jurisprudenta Curtii Constitutionale a Romaniei si a Curtii Europene a Drepturilor Omului, selectand decizii relevante in cuprinsul carora s-au antamat aspecte privind informatiile clasificate.
Culegerea Informatiile clasificate. Practica judiciara comentata include de asemenea un comentariu atasat fiecarei spete rezumate, precum si legislatia specifica in extras, astfel incat sa ii faciliteze cititorului parcurgerea sectiunilor de care este interesat.