Descriere - Infertilitatea. Abordari globale si terapeutice
Practica in Obstetrica-Ginecologie
Un cuplu din sapte vine la consultatii pentru ca are dificultati in conceperea unui copil. Ce solutii i se pot propune? In ce moment se pune diagnosticul de infertilitate? Pana unde putem merge? Circa 100 de experti eminenti, reuniti de Profesorul Rene Frydmann, raspund la aceste intrebari intr-o lucrare cu scopuri in principal practice. Sunt abordate toate aspectele despre infertilitatea cuplului, de la noutatile tehnologice privind reproducerea umana asistata medical (RUAM) pana la aspectele etice si sociale. Ginecologi, obstetricieni, specialisti ai reproducerii, dar si biologi, ecografisti si psihologi isi aduc contributia prin cunostintele teoretice si practice in aceasta lucrare didactica si bine documentata.
Lucrarea se construieste in jurul a 4 mari axe:
• abordul infertilitatii: consultarea pacientilor si etapele si tehnologiile care permit diagnosticul;
• RUAM: trecerea in revista a tehnologiilor actuale adaptate fiecarui caz, inclusiv in partea de laborator;
• situatii particulare: numeroase cazuri sunt discutate, cum ar fi diagnosticul preimplantator, donarea de ovocite, mamele purtatoare, abordarea cuplurilor sero-discordante, a cuplurilor homosexuale, a mamelor celibatare;
• si, in fine, temele legate de viitor pentru a evoca inovatiile cele mai promitatoare.
Aceasta lucrare, publicata sub egida Colegiului National de Ginecologie si Obstetrica din Franta (CNGOF), intereseaza atat rezidentii cat si specialistii confirmati, in spitale dar si ambulatorii; ginecologi si obstetricieni, dar si pe toti membrii centrelor de fertilizare in vitro (FIV) si RUAM, endocrinologi si biologi.
Rene Frydman, profesor emerit de obstetrica ginecologie si medicina reproducerii, a initiat programul de fertilizare in vitro in Franta, culminand in 1982 cu nasterea primului copil ?in eprubeta? (in colaborare cu biologul J. Testart si profesorul E. Papiernik). Aceasta a permis, in 1984, nasterea primilor copii rezultati din embrioni congelati; in 2000 (cu colaborarea echipei medico-biologice a Spitalului Beclere din Clamart si a echipei de geneticieni de la Spitalul Necker din Paris) a primilor nasteri dupa diagnosticul preimplantator; in 2010 a primelor nasteri dupa congelare ovocitara, si, in 2011, a primului copil care sa fie o speranta pentru necesitatea de celule stem a familiei. Actual fiind consultant la centrul de RUAM Foch-Neuilly la Suresnes, el este prezent cu o emisiune intitulata Revolutii Medicale la postul France Culture unde face consideratii etice asupra dezvoltarii medicinii.