Descriere - In preajma revolutiei. Volumele I - II
Calitatea de roman basarabean, invocata frecvent in discursurile sale, nu-i permite nicio sovaire in promovarea si pastrarea idealului national. Pierderea oricarei parti din patrie insemna, pentru el, prabusirea in neant, pe care el a infruntat-o, cu eroism, in timpul detentiei siberiene.
In spiritul traditiei moldavo-basarabene impusa de Cantemir, Milescu Spatarul, Hasdeu, Constantin Stere isi cultiva o personalitate supra-dimensionata titanian, modelata in spiritul "constiintei generale” si "vointei generale” a omenirii despre care vorbeste in incercari filosofice. O atare personalitate de exceptie trebuie sa reconstituie randuiala morala a lumii, sa directioneze totul spre idealurile si scopurile morale, spre bazele rationale in acord cu nazuintele ideale ale omenirii.
Acad. Mihai CIMPOI
Talentul sau epic, puternic, pregatit sa intampine marile spatii geografice, cu pitorescul, dar si neprevazutul lor pentru un spirit european, talentul lui, zic, se bizuie pe puterea de patrundere a unui moralist de tip mesianic ; un moralist de forta, asociat cu un sociolog si un istoric informat.
Viata pe "barjaua" ce-i duce spre locuri uitate de lume, comunitatea surghiunitilor politici din Curgan, Turinsc, Tobolsc, prezentarea diverselor semintii, relatiile dintre taranii siberieni si vagabonzii profesionisti ("varnacii"), descrierea, apoi, succesiva a tacutei si misterioasei taiga dovedesc un mare spirit contemplativ.
Acad. Eugen SIMION
Autor: Constantin Stere
An aparitie: 2016