Descriere - In marginea gandului
Studii si reflectii teologice, filosofice si juridice
Asa sa lumineze lumina voastra inaintea oamenilor, asa incat sa vada faptele voastre cele bune si sa slaveasca pe Tatal vostru Cel din ceruri ; (Matei ,5,16)
De multe ori cautam un gand care sa ne umple de sens ,ziva, lucrarea sau viata noastra , un gand pe care il dorim sa ne stapaneasca si sa ne implineasca in rostul nostru existential. O astfel de cautare poate sa marcheze intreaga noastra viata, sa fim mereu pe cale si niciodata la tarm. Uneori gandul cel bun si implinitor al fiintei noastre il primim ca pe un dar al harului. Parintele Arsenie Boca spunea ca o clipa petrecuta in mangaierea si cunostinta Duhului Sfant este mai pretioasa decat toate diamantele din lume. Exista stari existentiale in care gandul cel bun ne viziteaza fara ca noi sa constientizam prezenta lui, dar lucrarea noastra marturiseste despre el.
Alteori, constientizam ca suntem numai in marginea gandului . Aceasta se intampla atunci cand gandul nostru poarta in el infinitul existential depasind firea noastra marginita. Este, de exemplu, cunostinta sau iubirea de Dumnezeu niciodata desavarsite si finite in aceasta viata. Este un gand care se deschide tot mai mult pe masura ce credem, traim si faptuim, avand nu numai in mintea noastra, dar si in inima cunostinta si iubirea de Dumnezeu. Este un gand care nu se inchide niciodata. La fel se intampla si atunci cand gandul poarta in sine pecetea adevarului, a binelui, a frumosului, chiar si la dimensiunile existentiale ale acestei lumi si ale firii noastre.
Ramanem in marginea gandului atunci cand il descoperim la altcineva si incercam sa il exprimam si daca se poate sa il ducem mai departe si, mai ales, sa ne bucuram de o astfel de descopefire.
Suntem in marginea gandului si prin rostirea sau faptuirea noastra. Cuvintele si chiar lucrarea noastra pot sa nu fie conforme gandului bun pe care il avem sau chiar contrare lui. De cele mai multe ori cuvintele noastre nu pot cuprinde profunzimea si inaltimea gandului bun.
Exista totusi bucuria pastrarii in mintea si in inima noastra a gandului bun si bucuria revenirii noastre la el, mai ales prin lucrarea noastra
Iata o modesta explicatie a titlului si continutului acestei carti, dar si a situatiei mele existentiale de a fi totdeauna in marginea gandului, teologic, filosofic sau juridic, dar niciodata in deplinatatea lui. Existenta in precaritatile gandului nu este un fapt peiorativ, dimpotriva este bucuria spiritului de a fi in miscare, in cautare de a se desavarsi intru nedesavarsire. Si totusi inca mai astept gandul cel bun, unificator si implinitor al existentei mele sa ma viziteze.
Anul aparitiei: 2019
Numar pagini: 294
Format: 13x20