Proiect editorial aparut sub egida Primariei si Consiliului Local Sebes si a Centrului Cultural "Lucian Blaga” Sebes
Pe coperta: Alice Andreea Iliescu, On The Road Again, Seria Intimistique, 2012
Un roman modern, de un autentic dramatism, cu un epic dens – rezultat al mai multor optici narative (la persoana intai, a treia, chiar si a doua), precum si al coagularii, prin tehnica "romanului in roman”, a multor nuclee epice (romanul copilariei, al prieteniei, al iubirii, al mortii, romanul crestin, romanul Mamei s.a.), este noua carte a Anei Selejan, In blandetea si-n vifornita zilelor. Cu o cronologie fragmentata – caci sunt mai multi naratori: Olga, Evelina, Aurel, Mama s.a., naratiunea configureaza memorabil destinele unor intelectuali (medici, profesori, jurnalisti) din anii '70 si '80 ai secolului trecut, dinspre relativa normalitate a unui bildungsroman (casnicie, cariera, idealuri, esecuri) spre catastrofa si disolutie. Moartea naprasnica a celor dragi (sot, frate, sora, prieten) deturneaza iremediabil destinele celor ramasi, orientand evenimentele epice dinspre timpul prielnic spre cel vrajmas si tragic, dinspre raza spre lespede si drama, astfel ca, in aceste segmente epice, autoarea construieste si un bun roman crestin.
De altfel, captuseala livresca (religioasa, medicala, bibliologica, literara), varietatea spatiilor epice (familie, sanatoriu, redactie, spital, manastire s.a.), fabulosul copilariei, voluptatea evocarii – cu inerenta dilatare a timpului narat –, interogatia existentiala si metafizica imprima expresivitate si varietate epica acestui roman psihologic, sustinut de putine personaje centrale, dar toate bine reliefate si memorabile.
***
Dar mai aveam un gand; imi incoltise in minte inca din prima zi cand am ajuns aici si am vazut frumusetea locului, cand am simtit linistea si aerul ca de miere: sa scriu in caietul verde, sa-l umplu chiar, ca aveam prea multe restante. Agenda voluminoasa, numita "caiet verde”, dupa culoarea copertilor, din foi veline de buna calitate, deci usoara, facuta si brosata la tipografia ziarului, era altceva decat carnetul de documentare. Aici migrau de pe teren o serie de impresii, situatii, vorbe, chipuri, peisaje s.a., valorificate sau nu in articole. Insa erau altfel narate si puse-n scena, accentele cadeau, aproape intotdeauna, diferit, fictionalizam sau nu, schimbam nume si denumiri… ce mai! romanul meu, sau materia unui roman, incepea sa prinda contur. (ANA SELEJAN)
***
Profesor universitar, critic si istoric literar, ANA SELEJAN debuteaza in 1992 cu cartea de istorie literara a anilor 1944-1947, Tradarea intelectualilor, urmata, in 1993, de volumul Reeducare si prigoana (despre evenimentele literare ale anului 1948). Intre 1994 si 2000, autoarea publica la Sibiu (Editura Thausib) si Bucuresti (Editura Cartea Romaneasca) sase volume: Literatura in totalitarism, care investigheaza ravagiile realismului socialist in rastimpul 1949-1960. Reeditarea acestor restituiri fundamentale se face la Editura Cartea Romaneasca, intre 2005 si 2014.
Incepand cu cartea Poezia romaneasca in tranzitie (1944-1948), aparuta in 2007, Ana Selejan adanceste diferite aspecte ale realismului socialist, in scrierile: Adevar si mistificare in jurnale si memorii aparute dupa 1989 (2011), Glasul patriei, un cimitir al elefantilor in comunism (2012) si partial, partea a doua, din cartea Literatura mare, literatura mica (2017). Alte scrieri, in afara domeniului de cercetare literara care a consacrat-o, dovedesc plaja intinsa si diversa a competentelor Anei Selejan: Dincoace de Valea Zanelor. Poeme. Floresti-Cluj-Napoca, Editura Limes, 2021; Lucian Blaga, biografie si creatie, Bucuresti, Editura Muzeul Literaturii Romane, 2020; Retorica vulnerabilitatii: O monografie a poeziei lui Radu Selejan, Editura Cartea Romaneasca 2001; Carte rara si pretioasa, vol. I, sec. XVI-XVII, Sibiu, 1991; Carte rara si pretioasa, vol. II, sec. XVIII, Sibiu, 1992; Scut la Nordul Dunarii. Istorie si bibliofilie in cartea de patrimoniu. Editura Fronde, Sibiu, 1996.
Premii literare:
1993 – Volumul Reeducare si prigoana (1993) a fost distins cu: Premiul pentru istorie literara al Uniunii Scriitorilor din Romania; Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova; Premiul pentru critica si istorie literara "Mihai Eminescu” al Inspectoratului Judetean pentru Cultura Suceava si Premiul FRONDE (Franta-Romania Ordin National de Deontologie a Elitei)
1994 – Premiul pentru critica si istorie literara "Titu Maiorescu” al Academiei Romane pentru volumul Tradarea intelectualilor (1992)
1995 – Premiul "Lobbyart” – Sibiu pentru Literatura in totalitarism (vol. I, II, 1994-1995)
1999 – Premiul pentru istorie literara al Uniunii Scriitorilor din Romania pentru volumul Literatura in totalitarism. 1955-1956 (1998)
2007 – Premiul pentru istorie literara al Uniunii Scriitorilor – Filiala Sibiu pentru intreaga serie Literatura in totalitarism (vol. I-VI)
2011 – Premiul "Cartea anului” al Uniunii Scriitorilor – Filiala Sibiu pentru Adevar si mistificare in jurnale si memorii aparute dupa 1989 (2011)
2017 – Premiul "Cercul Literar de la Sibiu” acordat de Uniunea Scriitorilor – Filiala Sibiu
2020 – Premiul "Opera Omnia” al Uniunii Scriitorilor – Filiala Sibiu ca recunoastere a peste 50 de ani de publicistica literara si 29 de ani de la debutul editorial
2022 – Distinctie de excelenta acordata de Centrul Cultural "Lucian Blaga”, Sebes