Descriere - In amonte
Porneste in cautarea solutiilor inainte sa apara problemele
In amonte: Porneste in cautarea solutiilor inainte sa apara problemele/ Upstream: The Quest to Solve Problems Before They Happen de Dan Heath defineste eforturile "in amonte” ca fiind acele actiuni pe care le intreprindem cu scopul de a preveni problemele inainte sa apara sau, daca, preventia esueaza, pentru a reduce in mod sistematic raul provocat de acele probleme. Asadar, aceasta carte este o pledoarie pentru a schimba lumea prin preventie si nu prin incercari de a repara lucrurile atunci cand, de multe ori, e prea tarziu. Dan Heath iti ofera in acest sens in volumul de fata o serie de solutii si exemple din care sa te inspiri.
De altfel, motivul scrierii acestei carti a fost chiar acesta: "in ciuda faptului ca avem la dispozitie un spectru larg de solutii pentru problemele omenirii, in general ne-am restrans la o zona foarte mica: zona raspunsului. Reactionam, reactionam, reactionam.” spune Dan Heath in debutul acestei carti.
Insa am putea face mai mult decat atat? Bineinteles, considera autorul.
In loc sa reactionam, am putea sa actionam inainte de a fi prea tarziu. Am putea face mai mult ca societate in general pentru a preveni abandonul scolar si bolile; pentru a preveni agresivitatea in randul copiilor si adolescentilor, dar si consumul de droguri; pentru a imbunatati sistemul de sanatate; pentru a preveni infractiunile; accidentele de masina; decesele survenite prin inecare in randul copiilor, criminalitatea, dezastrele naturale, poluarea aerului, infractiunile cibernetice, etc. Iar acestea sunt doar o parte dintre problemele exemplificate in aceasta carte. De aceea, daca lucrezi in domeniul sanatatii, al educatiei, in administratie sau in domeniul ordinii publice, daca esti activist de mediu sau un simplu cetatean responsabil, aceasta carte iti va furniza niste idei valoroase care cu siguranta te vor determina sa iei initiativa.
DAN HEATH si fratele sau, Chip, au scris patru bestselleruri New York Times: "Idei cu lipici”, "Schimbarea”, "Puterea momentelor” si "Ia decizii bune!”. Dintre acestea, primele trei titluri enumerate au aparut in limba romana la Editura ACT si Politon. Heath este cercetator in cadrul centrului CASE al Universitatii Duke, unde antreprenorii care lupta pentru cauze sociale gasesc sustinerea de care au nevoie. Locuieste in Durham, Carolina de Nord. Cartile fratilor Heath s-au vandut in peste 3 milioane de exemplare in toata lumea si au fost traduse in 33 de limbi.
Cartea de fata este impartita in trei sectiuni care urmaresc:
• Cele trei forte care ne opresc sa prevenim problemele.
• Cele sapte intrebari fundamentale la care ar trebui sa raspunda liderii din amonte. Tot aici vom analiza cateva eforturi de prevenire care au avut succes, cat si cateva care au esuat, descoperind strategiile care au functionat si obstacolele la care trebuie sa fim atenti.
• Gandirea "mult in amonte”: Ce faci atunci cand te confrunti cu o problema care nu s-a mai intamplat niciodata (si care s-ar putea sa nici nu se mai intample vreodata)?
SECTIUNEA 1: Cele trei bariere din calea gandirii in amonte
Cele trei obstacole care ne impiedica sa prevenim aparitia problemelor sunt:
1. Ignorarea problemelor
Procentul ridicat de accidentari in randul sportivilor profesionisti, rata mare a abandonului scolar in scolile publice americane, hartuirea sexuala a femeilor la locul de munca in anii 1960 – 1970, numarul ridicat de nasteri prin cezariana din Brazilia, toate aceste probleme, si multe altele, au putut fi rezolvate in momentul in care oamenii nu au mai inchis ochii la ele si au actionat, luand masuri in directia rezolvarii lor.
Studiile de caz din aceasta sectiune a cartii ne arata cat de usor este sa schimbam cursul evolutiei lucrurilor atunci cand alegem sa nu mai tinem ochii inchisi si sa evadam din capcana ignorarii problemelor, constientizand faptul ca uneori ajungem sa ne obisnuim atat de mult cu anormalul incat il tratam ca pe ceva normal.
Tot aici ne familiarizam cu fenomenul "orbirii din neatentie” in care ne concentram atat de mult pe o anumita sarcina incat ajungem sa ignoram detalii importante care au legatura cu ea.
2. Lipsa de asumare
Introducerea obligativitatii scaunului auto pentru copii a salvat mii de vieti, insa pana s-a ajuns la aceasta masura alti copii nevinovati au trebuit sa moara. Afla intreaga poveste de aici, dar si cum o companie mare producatoare de mochete a reusit sa diminueze amprenta asupra mediului a afacerii la 0 dupa ce a devenit constienta de impactul negativ al acesteia asupra mediului inconjurator. Liderul acestei afaceri, a demonstrat astfel ca putem produce bunuri in mod sustenabil cu conditia sa ne dorim acest lucru si sa avem bunavointa sa ne depasim indiferenta si autosuficienta, nu pentru ca cineva ne cere acest lucru, ci pentru ca putem si ne dorim acest lucru.
3. Viziunea in tunel
Viziunea in tunel este o trasatura specifica unui numar ingrijorator de mare de indivizi. Scuzandu-ne ca nu ne putem ocupa de un anumit lucru acum, tindem sa amanam la nesfarsit sa luam masuri pentru a preveni un rau mai mare. In schimb, atunci cand suntem amenintati ca un lucru sau altul reprezinta o mare urgenta, ne gasim imediat timpul necesar pentru a ne ocupa.
Observam astfel cum omenirea a inteles sa reduca folosirea spray-urilor in momentul in care s-a demonstrat ca acest obicei este in mare parte vinovat pentru subtierea stratului de ozon. Vedem cum apropierea termenului limita de plata a facturilor ne face sa ne grabim sa efectuam platile si cum, in general, atunci cand avem o multime de probleme, nu mai incercam sa le rezolvam pe toate, ci ne rezumam doar la cele mai importante chestiuni. Viziunea in tunel inseamna astfel sa nu ne mai facem planuri pe termen lung, sa nu mai avem strategii pentru a ne stabili prioritatile, si sa ramanem captivi in gandirea pe termen scurt, gandirea impulsiva. Iar cu o astfel de gandire nu vom reusi niciodata sa prevenim problemele.
SECTIUNEA 2: Sapte intrebari pentru liderii din amonte
Cunoasterea raspunsului la cele sapte intrebari care vor fi dezbatute in sectiunea de fata a cartii ne-ar putea usura tuturor viata si, chiar mai mult decat atat, ne-ar putea-o face mult mai buna. Iata care sunt acestea:
1. Cum sa reunesti oamenii potriviti?
Abuzul de droguri, alcool si tigari al adolescentilor islandezi a determinat autoritatile din aceasta tara sa ia masuri pentru combaterea acestora la sfarsitul anilor 90. Afla din aceasta sectiune ce masuri au luat si cat de mult s-a micsorat numarul adolescentilor care consuma droguri, alcool si tigari in aceasta tara in decurs de 20 de ani si de ce tari precum Spania, Chile, Estonia si Romania au preluat si ele aceste metode.
Tot aici vedem cum s-a reusit reducerea drastica a deceselor cauzate de violentele domestice in randul femeilor intr-un micut orasel american cu ajutorul unei echipe potrivite, dar si cum a fost rezolvata problema persoanelor fara adapost dintr-un alt orasel cu ajutorul programului "locuinta prioritara”.
2. Cum sa schimbi sistemul?
Rolul muncii in amonte este de a reduce probabilitatea aparitiei problemelor si, din acest motiv, ea trebuie sa culmineze cu schimbarea sistemului. Pentru ca sistemele sunt sursa acestor probabilitati. Schimbarea sistemului reprezinta schimbarea regulilor care ne guverneaza sau a culturii care ne influenteaza. Vom vedea astfel aici cum s-a reusit, prin schimbarea sistemului rezolvarea inechitatilor legate de sanatate din 14 cele mai afectate comunitati din California si cate masuri si schimbari a presupus acest demers.
3. Cum sa gasesti un punct de sprijin?
Reducerea criminalitatii din Chicago de la inceputul anilor 2000 este studiul de caz care iti va arata ce inseamna sa identifici in mod eficient un punct de sprijin. Tot aici te vei convinge de faptul ca atunci cand poti identifica cu exactitate un grup de oameni care provoaca probleme serioase in mod repetat, iti poti permite sa cheltui o mica avere pentru a-i ajuta. Deoarece, asta reprezinta de fapt cheia catre o comunitate mai sanatoasa, o societate mai sanatoasa, o natiune mai sanatoasa si, prin urmare, o economie mai sanatoasa.
4. Cum sa primesti din timp semnale de alarma in legatura cu o problema?
Uneori, semnalele de alarma timpurii fac minuni: pot preveni prabusirea lifturilor, pot diminua pagubele unor cutremure mari sau renuntarea clientilor la un abonament. Alteori insa, pot face mai mult rau decat bine, asa cum a fost in cazul "epidemiei” de cancer tiroidian din Coreea de Sud. Vedem aici cum a gestionat Coreea de Sud epidemia de cancer tiroidian din anii 2000, dar si cum alarmele false nu ar trebui ignorate niciodata atunci cand este vorba despre posibile atacuri armate in scoli.
5. Cum sa iti dai seama daca ai succes?
Falsele victorii, in toate formele lor, pot pacali pe aproape oricine – chiar si pe (sau in special pe) cei care obtin aceste "succese”. Abia atunci cand le analizezi indeaproape poti observa fisurile – semnele care separa succesul aparent de cel real. De aceea, considera autorul, tehnicile de masurare joaca un rol esential pentru evaluarea corecta a succesului.
6. Cum sa eviti efectele negative?
Nicio schimbare nu e usoara si nu ne poate garanta faptul ca va conduce la rezultatele scontate. Uneori, din pacate, schimbarea poate conduce la indezirabilul "efect de cobra” care consta in obtinerea rezultatului opus celui scontat. Trebuie sa recunoastem insa ca fara experimentare omenirea nu ar fi infaptuit multe dintre lucrurile pozitive de care se poate bucura astazi. Descopera tot aici cat de important este feedbackul prompt si de incredere pentru a experimenta cu succes.
7. Cine va plati pentru ceea ce nu se intampla?
Investim prea putin in serviciile si politicile benefice pentru sanatatea oamenilor, care previn dezvoltarea bolilor si reduc numarul accidentelor si al mortilor premature. Tocmai de aceea sumele cheltuite pentru tratarea bolilor sunt exorbitante. La fel se intampla si cu lucrurile din casa pe care in loc sa le intretinem corespunzator, le lasam sa se strice. E cat se poate de evident astfel ca tot noi platim, insa mult mai mult decat daca am preintampina problemele, pentru lucrurile la care preferam sa inchidem ochii pentru o lunga perioada de timp.
SECTIUNEA 3: Departe, in amonte
In aceasta sectiune a cartii, Dan Heath lasa in spate problemele pe care de obicei le putem preveni, precum abandonul scolar, oamenii strazii, bolile, infractionalitatea, poluarea si altele, si abordeaza acele amenintari indepartate si improbabile care in general nu pot fi prevenite, precum uraganele, atacurile cibernetice asupra unei retele informatice, sau distrugerea umanitatii de catre noile tehnologii. Vom vedea asadar aici ce eforturi in amonte putem depune in aceste situatii mai speciale.
Este vorba mai exact de modul cum a fost gestionata eroarea Y2K, care ameninta sa afecteze sistemele informatice mondiale la data de 1 ianuarie 2000, odata cu trecerea in noul mileniu; despre modul in care reusesc (sau nu) autoritatile americane sa preintampine pagubele unor uragane catastrofale precum Katrina si cum se pregatesc pentru ca de la an la an consecintele uraganelor sa fie din ce in ce mai mici; dar si despre cum putem preintampina consecintele tentativelor de infractiuni cibernetice de tipul phishing-ului, de exemplu. O alta problema dezbatuta aici este aceea a posibilitatii ca masele sa poata avea acces in viitor la metode de distrugere in masa si ce consecinte dezastruoase ar putea avea acest lucru. Aflam totodata ca exista un departament pentru protectie planetara si ce eforturi depune acesta pentru siguranta vietii pe Pamant.
Finalul cartii este o invitatie pentru fiecare dintre noi sa ne traim viata in amonte si sa incercam sa lasam in urma noastra o lume mai buna. Prin urmare, te invit sa meditezi la intrebarile pe care ti le adreseaza autorul in finalul acestei carti care poate schimba la propriu lumea si sa iei o decizie:
"Dar cum poti inainta si tu in amonte? Gandeste-te la problemele din viata ta pe care le ignori. Despre ce probleme ai ajuns sa accepti ca sunt inevitabile, dar care, de fapt, sunt departe de a fi asa?”
Cauta solutii la probleme inainte ca ele sa apara! Si, dupa cum vei vedea in aceasta carte, s-ar putea sa constati ulterior ca problemele tale nu sunt doar ale tale si ca, solutiile tale ii pot ajuta si pe ceilalti. Asadar, fa un bine. Ofera solutii pe care lumea le poate imprumuta de la tine!
Anul aparitiei:2022