Descriere - Impotriva interpretarii
Impotriva interpretarii este prima colectie de eseuri a lui Susan Sontag care i-a si adus renumele de una dintre cele mai incisive voci critice moderne. Sontag a fost printre primii ganditori contemporani care au scris despre intrepatrunderea dintre formele inalte si formele marunte ale artei, acordandu-le valori egale ca subiecte valide. De asemenea, Sontag discuta cu aceeasi pasiune despre Sartre, Camus, Simone Weil, Godart, Beckett, Lévi-Strauss, filme SF, psihanaliza si gandire religioasa contemporana. Publicata initial in 1966, aceasta colectie a avut o influenta majora asupra a generatii intregi de cititori, precum si asupra campului de critica culturala.
"Sontag ofera suficienta hrana mintii pentru a satisface pana si cel mai intelectual dintre apetituri.” The Times
Nascuta in Manhattan (16 ianuarie 1933), unul dintre cei mai influenti critici culturali ai Americii moderne, Susan Sontag este o provocare pentru orice biograf. Contributiile sale in literatura, filozofie, regie si activism politic, desi adesea controversate, constituie repere solide in argumentarea libertatii de expresie.
Lucrarile sale publicate, traduse in 32 de limbi, includ patru romane – The Benefactor, Death Kit, The Volcano Lover si In America –, un volum de nuvele, I Etcetera, o serie de piese de teatru, printre care Alice in Bed si Lady from the Sea, si colectiile de eseuri Despre fotografie, Boala ca metafora. SIDA si metaforele sale, Impotriva interpretarii, Privind la suferinta celuilalt, At the Same Time si Where the Stress Falls.
Printre numeroasele aprecieri primite de Susan Sontag se numara Peace Prize oferit de German Book Trade (2003), premiul Prince of Asturias 2003, Jerusalem Prize (2001), premiul National Book Award pentru In America (2000) si The National Book Critics Circle Award pentru Despre fotografie (1978). In 1992 a primit The Malaparte Prize in Italia si in 1999 a fost numita de guvernul francez Commandeur de l'Ordre des Arts et des Lettres.