Descriere - Imparatia fluturilor
Aripi din soare
SIBYLLE VON OLFERS (1881-1916) a fost o autoare germana a carei arta inovatoare si plina de fantezie a deschis drumul pentru multe dintre scriitoarele importante de literatura pentru copii de la inceputul secolului XX. Imparatia fluturilor este prima carte dintr-o serie de patru titluri dedicate anotimpurilor.
Pornind de la fluturi ca vestitori ai renasterii naturii, autoarea imagineaza o feerie de primavara, o poveste solara si calda despre viata de familie si primii pasi ai copiilor in descoperirea lumii din jur.
Scrisa cu naturalete si simplitate, pe intelesul copiilor mici, in catrene la care se adauga scurte note in scenele ilustrate, cartea reuseste sa descrie prin imaginara imparatie a fluturilor un ciclu etern si esential al vietii: copiii se nasc, cresc iubiti de parinti si invata tot ce le e necesar pentru a fi in stare sa-si ia singuri zborul – cu aripile care le sunt daruite chiar de maretul Soare.
De ziua primaverii, e mare veselie
Cand tineri de aur, din soare solie,
Le prind celor mici de spate aripioare.
De-acum vor putea cu totii sa zboare.
SIBYLLE VON OLFERS a urmat cursuri de arta in Konigsberg, dar educatia artistica si-a dobandit-o in special de la matusa sa, Marie von Olfers, o pictorita si scriitoare cunoscuta in epoca. Sibylle a inceput sa scrie si sa ilustreze carti pentru copii in 1905. Operele sale au fost foarte bine primite de cititori si lasau sa se intrevada o cariera lunga si fructuoasa pentru tanara autoare. Insa la varsta de 35 de ani, Sibylle von Olfers s-a stins fulgerator din viata in urma unei afectiuni pulmonare foarte grave. In plin avant al miscarii Jugendstil (Art Nouveau), Sibylle von Olfers si-a castigat pana in ziua de azi un loc de prim rang printre marii artisti ai cartilor ilustrate datorita stilului sau exuberant si ludic, incadrat in decoruri vegetale bogat ornamentate, cu texte si personaje inspirate de lumina si candoarea copilariei.
Jugendstil a fost un curent artistic care a aparut la sfarsitul sec. XIX si inceputul sec. XX in Germania, de unde s-a extins in toata Europa. S-a manifestat in principal in grafica, arhitectura, pictura si artele decorative. Pentru prima data, arta nu a mai reinterpretat la nesfarsit aceleasi motive si teme din antichitatea greaca sau romana, ci a incercat sa inoveze, cautand inspiratia in formele naturale si in viata moderna. In arhitectura, de exemplu, au inceput sa fie utilizate intr-un mod mult mai creativ materiale ca fierul, sticla, ceramica sau betonul. Una dintre caracteristicile acestui stil este bogatia ornamentatiei cu motive vegetale, intalnita in multe ilustratii de carte, obiecte decorative sau elemente de arhitectura. In Franta, miscarea a fost cunoscuta sub denumirea de Art Nouveau. In Romania, in orase ca Oradea, Targu Mures sau Cluj pot fi intalnite numeroase cladiri construite in acest stil, sub influenta germana si austriaca. In Muntenia si in special in Bucuresti a luat nastere si o forma originala de Art Nouveau, asa-numitul stil neoromanesc, ilustrat in principal de operele arhitectului Ion Mincu.
Mara Wagner (n. 1975, Brasov) este scriitoare si traducatoare. A publicat romanul In spatele blocului (2017, Nemira) si doua volume de poezie: Renovari. Amenajari interioare (2019, Litera) si Obor, mon amour (2021, Casa de pariuri literare).