Descriere - Identitatea Urbana: spectru, obsesie si politici
Istoria arhitecturii romanesti este diferita de istoria arhitecturii de pe ceea ce constituie astazi, teritorial si politic-institutional Romania
Nu mai este posibila o singura istorie, de autor, ci istorii pluri-fatetate, multi-disciplinare si, mai cu seama, metodice in toate sensurile acestui termen. Si, mai cu seama, nu mai este timp de pierdut.
Augustin Ioan
Introducerea pe agenda zilei a chestiunii identitatii urbane ridica cel putin doua tipuri de interogatie si implica doua demersuri care trebuie sa derive din aceste interogatii: pe de o parte, o interogatie despre termenii si vocabularul cu care operam: ce (mai) inseamna identitate, ce (mai) inseamna urban, ce (mai) inseamna identitate urbana? Demersul va fi unul teoretic si, fara pretentia de a-l putea epuiza, el ne va ocupa in randurile ce urmeaza. Pe de alta parte, o interogare a pertinentei sau oportunitatii ei in contextul oraselor romanesti; demersul care o insoteste este acela al schitarii politicilor urbane celor mai adaptate pentru a da un continut si o continuare intrebarilor despre identitatea urbana. Acest demers face obiectul altor cercetari ale noastre, in colaborare cu actori publici, administratii locale si organizatii non-guvernamentale
Ciprian Mihali
Arhitectura este stiinta si arta de a proiecta si construi cladiri si ansambluri de cladiri potrivit anumitor proportii si reguli, in functie de caracterul si destinatia constructiilor. Stiinta ei consta in rezolvarea functionala si tehnica a cladirilor. Arta arhitecturii este o componenta mai speciala a artelor in general, care are un caracter mai deosebit, deoarece cu elemente reale, utile, se creeaza si se compun imagini plastice nonfigurative, de esenta abstracta, fara sa imite deci modele ale naturii.
Arhitectura nu poate fi comparata cu natura inconjuratoare decat prin aceea ca este un organism artificial implantat intr-un mediu natural cu care trebuie sa se armonizeze atat functional cat si estetic.
Arhitectura este forma cea mai cuprinzatoare de organizare a spatiului, urmarind rezolvarea echilibrata, armonioasa, a functiunilor complexe, multilaterale. Arta – se stie – este un fenomen constient, arhitectura, pe langa aceasta calitate este si cognitiva si ontologica. Pana la sfarsitul secolului trecut arhitectura era considerata "o decoratie a structurii" (John Ruskin), iar in secolul nostru Frank Lloyd Wright redefineste arhitectura prin stilul sau de integrare armonioasa a structurilor in natura, fiind exponentul cel mai de seama al arhitecturii organice.
Cartea descrie avatarurile identitatii in lumea contemporana, transformarile pe care le cunoaste urbanul astazi, precum si semnificatia conceptului de identitate urbana.