Descriere - Hotarari recente ale Curtii de Justitie a Uniunii Europene in materia dreptului social. Culegere de jurisprudenta. Volumul 6
Prezenta lucrare cuprinde jurisprudenta recenta a Curtii de Justitie a Uniunii Europene in domeniul securitatii sociale, incadrandu-se, in ordinea seriei de lucrari consacrate jurisprudentei comunitare in materie sociala, in continuarea volumului ce a tratat libera circulatie a lucratorilor.
Un prim aspect ce trebuie subliniat este cel privind raportul dintre dispozitiile dreptului comunitar in materie si dreptul national. Astfel, trebuie retinut ca dreptul comunitar stabileste legea nationala aplicabila persoanelor care desfasoara o activitate salariata, nu si conditiile existentei drepturilor si obligatiilor de afiliere la un regim sau altul de securitate sociala; acestea sunt prevazute de legea nationala, cu respectarea principiilor dreptului comunitar. Prin urmare, scopul reglementarilor adoptate la nivel comunitar in materie nu este crearea unui regim de securitate sociala uniform pe teritoriul Uniunii Europene, armonizarea fiind doar partiala. Insa, asa cum a subliniat insasi Curtea de Justitie, daca nu se poate garanta asiguratului ca o deplasare in alt stat membru este neutra in materia asigurarilor sociale, ea putand fi mai mult sau mai putin avantajoasa sau dezavantajoasa, o reglementare nationala este conforma cu dreptul Uniunii numai in masura in care, printre altele, nu dezavantajeaza lucratorul vizat in raport cu cei care isi exercita toate activitatile in statul membru in care se aplica aceasta si nu are drept consecinta, pur si simplu, plata unor contributii sociale pentru care nu se va beneficia de prestatii.
Reglementarea comunitara in materie se concentreaza pe principiul egalitatii de tratament, fiind interzisa nu doar discriminarea bazata pe cetatenie, ci si orice discriminare care, prin aplicarea altor criterii, conduce in fapt la acelasi rezultat. Din lecturarea hotararilor prezentate se poate observa ca este analizata, in special, conformitatea cu dreptul comunitar a impunerii unei cerinte privind resedinta in statul membru care acorda prestatia sociala, Curtea procedand la o analiza in concret a obiectivului urmarit si a proportionalitatii masurilor aplicate cu acesta. De pilda, Curtea a concluzionat ca dreptul comunitar se opune ca o persoana aflata pe o instalatie fixa situata in zona platoului continental adiacent al statului membru in cauza sa nu fie asigurata obligatoriu in acest stat doar pentru ca are resedinta in alt stat membru, ca se opune neluarii in considerare, in vederea stabilirii stagiului de cotizare pentru drepturile definitive la pensie suplimentara intr-un stat membru, a anilor de munca pe care lucratorul i-a prestat deja pentru acelasi angajator la sediile de activitate ale acestuia situate in diferite state membre si in temeiul aceluiasi contract de munca global, ca se opune excluderii afilierii la sistemul social al unui stat membru sub pavilionul caruia se afla o nava pe care presteaza munca salariatul in cauza, chiar daca in fapt se afla in afara teritoriului Uniunii Europene.
Prestatiile de securitate sociala la care se refera prezenta lucrare sunt prestatiile de batranete, de asigurari de sanatate, de somaj si prestatii familiale. Notiunea de prestatie familiala se delimiteaza, in opinia Curtii de Justitie, prin faptul ca sunt acordate beneficiarilor, independent de orice apreciere individuala si discretionara a nevoilor personale, pe baza unei situatii definite legal si se refera la unul dintre riscurile expres enumerate de dispozitiile comunitare. Au fost considerate prestatii de securitate sociala bonificatii acordate pentru copii, indemnizatii platite pentru o incapacitate pe termen scurt daca se intemeiaza pe un handicap permanent, indemnizatii platite nevazatorilor si persoanelor cu handicap, o alocatie pentru educatie s.a., pentru calificarea acestora situatia de fapt fiind deosebit de importanta.
In privinta aplicarii teritoriale a dispozitiilor comunitare in domeniul securitatii sociale, trebuie avut in vedere si Acordul intre Comunitatea Europeana si statele membre, pe de o parte, si Confederatia Elvetiana, pe de alta parte.
Problematica drepturilor de securitate sociala este foarte actuala, in contextul intensificarii deplasarilor in interiorul Uniunii Europene, astfel incat aceasta lucrare poate fi un instrument util pentru practicieni, oferind o imagine de ansamblu a jurisprudentei Curtii de Justitie a Uniunii Europene in domeniu.
Totodata, se adreseaza tuturor persoanelor interesate de drepturile in materie de securitate sociala ce decurg din exercitarea facultatii de a circula si desfasura o activitate pe teritoriul Uniunii Europene.
Daniela Georgeta Enache,
judecator,
Curtea de Apel Bucuresti