Descriere - Hara - Centrul vital al omului
Viziunea lui Graf Durckheim are la baza mistica lui Meister Eckhart, psihologia adancurilor lui Carl Gustav Jung si traditia zen pe care a intalnit-o in Japonia. Cartile scrise de el la deplina maturitate sunt rodul unei vieti intregi traite sub semnul esentialului, atat prin studiile sale, cat mai ales prin propria experienta. Graf Durckheim a fost un om al practicii, inainte de toate. De aceea cartile lui sunt utile si atat de cautate. In cartile lui aflam despre esentialul din noi intr-un limbaj nou, foarte simplu, foarte adevarat. Citind cartile lui, ni se deschide o alta perspectiva asupra vietii si asupra noastra insine, o perspectiva in care totul devine clar. Incepem sa ne recitim viata din urma altfel decat pana acum. Absurditatile vietii incep sa capete sens, pentru ca toate aveau in vedere un Sens mai mare, pe care il intuim abia acum. Si stim ce avem de facut... Noi spunem mereu ca omul il cauta pe Dumnezeu. In realitate Dumnezeu il cauta pe om si omul are datoria de a se lasa gasit. Sub aceasta deviza se situeaza demersul lui de o viata. Ce are omul de facut pentru a se lasa gasit? Si cum sa pastreze legatura regasita? Care este metoda prin care omul sa fie pus pe calea implinirii sale? Despre acestea si multe alte chestiuni legate de implinirea omului in aceasta viata sunt toate cartile lui Graf Durckheim.
*
Foarte pe scurt, ce ne spune in esenta Durckheim: rostul omului in aceasta lume, de care depinde implinirea si fericirea lui, este sa devina un martor al Fiintei in existenta, sa exprime, in felul lui, Fiinta in lume. In felul "lui”, adica in deplina constienta si in deplina libertate. Pentru aceasta, omul trebuie sa devina transparent pentru Fiinta. Pentru a ajunge la transparenta, omul are de lucrat asupra lui insusi. Cartea de fata vorbeste exact despre aceasta. Hara nu este numai o teorie doctrinara. Ea este invatarea unei practici in slujba esentialului. Practicarea Harei ajuta la gestionarea vietii in aceasta lume si la progresarea pe Cale totodata. Este vorba de Calea ce ii reda omului, care si-a pierdut radacinile, constiinta originii sale vesnice si care il pregateste pentru realizarea menirii lui primordiale, adica revelarea Fiintei in existenta.
Viorica Juncan
Tot mai multi oameni – in masura in care rezoneaza cu spiritul timpului si sunt preocupati de viitor – se orienteaza astazi spre practici meditative. In acest sens, castiga tot mai mult teren ideea ca meditatia nu inseamna o instrainare de obligatiile pe care le avem in lume ci, corect inteleasa, ea il aduna pe om in acel centru care, abia el, il face capabil sa-si indeplineasca menirea pe acest pamant. Inseparabila de aceasta este cunoasterea faptului ca, fara o inradacinare in "fortele terestre” ale vietii, nu exista spiritualitate sanatoasa si ca o stare de spirit transparenta la transcendenta valabila presupune ancorarea omului in centrul sau terestru. Exercitiile meditative fara Hara duc lesne la o spiritualitate stearsa, ce tradeaza in egala masura cerul si pamantul.
Karl Graf Durckheim
CUPRINS
CUVANT INAINTE 5
PREFATA LA CEA DE A TREIA EDITIE 26
INTRODUCERE 31
I. HARA IN VIATA JAPONEZULUI 35
1. PREAMBUL 36
2. HARA IN VIATA COTIDIANA A JAPONEZILOR 41
3. HARA SAU SENSUL EXERCITIULUI 53
4. HARA IN LIMBA JAPONEZA 69
II. HARA IN SEMNIFICATIA EI UMANA UNIVERSALA 85
HARA IN CONCEPTIA ORIENTALA SI OCCIDENTALA 86
a) Semnificatia generala a centrului corpului 86
b) Semnificatia abdomenului pentru european 88
c) Hara naturala 91
d) Cele doua niveluri la care se situeaza Hara 97
III. MIJLOCUL AMENINTAT 101
1. "FORMA” OMULUI IN HARA 102
2. EUL SI CENTRUL VITAL
(SAU CENTRUL-PAMANT) 108
3. FORMELE DEFECTUOASE ALE EULUI 114
a) Eul al carui habitaclu este sclerozat 114
b) Omul al carui Eu este lipsit de habitaclu 117
c) Originea formelor defectuoase ale Eului 119
IV. HARA CA PRACTICA A CAII 123
1. SIMBOLICA TRUPULUI 124
2. HARA: EXPERIENTA TRAITA, CONSTIENTIZARE SI EXERCITIU 135
3. SENS SI CONDITII PREALABILE PENTRU ORICE EXERCITIU 139
a) Inradacinarea, legatura cu pamantul 139
b) Sensul si limitele exercitiului 142
c) Conditiile de baza ale oricarei practici 147
d) Elementele fundamentale ale exercitiului: atitudine, respiratie, tensiune 150
4. EXERCITIUL ATITUDINII (SAU AL POSTURII) JUSTE 153
Arta de a fi asezat datorita Harei 164
5. CONTRACTIE – DESTINDERE – TENSIUNE 175
6. EXERCITIUL RESPIRATIEI 190
V. OMUL CARE POSEDA HARA 217
1. HARA, FORTA EXISTENTIALA 218
2. NOI DIMENSIUNI 228
PRIVIRE RETROSPECTIVA SI PERSPECTIVE 239
ANEXA: TEXTE JAPONEZE 249
I. OKADA TORAJIRO 250
II. SATO TSUJI 256
III. KANEKO SHOSEKI 263
IV. HAKUIN ZENSHI 266
ARTA PISICII MINUNATE 288