Descriere - Grigorie din Nazianz. Teologul si epoca sa (330-390)
Grigorie din Nazianz (cca 330–390) este pentru Biserica Ortodoxa Teologul prin excelenta. Intreaga lume crestina ii datoreaza formularea clasica a invataturii despre Sfanta Treime, precum si capodopere ale literaturii sacre crestine compuse in spiritul unei sinteze programatice intre crestinism si cultura elenista. Alcatuita dintr-un corpus de 45 de magnifice Cuvantari, 137000 de versuri clasice si 245 de scrisori, opera Sfantului Grigorie Teologul a cunoscut cea mai ampla circulatie manuscrisa din lumea bizantina, fiind cel mai copiat autor dupa Biblie. Retor si poet desavarsit, Grigorie din Nazianz e un spirit fin si delicat, un temperament melancolic inclinat spre singuratate si interiorizare contemplativa in jurul dialogului sufletului cu Dumnezeu.
Rezultat al unei vieti inchinate operei Sfantului Grigorie din Nazianz, monografia profesorului Jean Bernardi restituie fascinant si precis parcursul biografic si dimensiunile principale ale operei marelui teolog pe fundalul uman al secolului IV. Viata si opera ilustrului capadocian reflecta complexitatea unei personalitati aflate in perpetua oscilatie intre contemplatie si actiune, neadaptata social, mistuita de necontenite sovaieli, suferinte si deceptii, cu o existenta aflata sub semnul iremediabil al melancoliei.
Volumul se incheie cu o ampla selectie a Poemelor autobiografice ale Sfantului Grigorie, traduse pentru prima data in limba romana. Unice in intreaga literatura patristica, ele permit cititorului un contact nemijlocit cu sufletul unuia din cei mai profunzi si subtili, dar si actuali, teologi si poeti din epoca patristica a istoriei Bisericii.