Descriere - Gramatica Limbii Romane pentru examene, volumul I. Notiuni teoretice. Exercitii aplicative. Grile comentate. Editia 2018, revizuita si adaugita
[ADMITERE POLITIE 2020]
Include subiectele date in anii 2015, 2016, 2017 si 2018
Gramatica limbii romane pentru examene. Notiuni teoretice, exercitii aplicative, grile comentate. Grile comentate.
Include subiectele date in anii 2015, 2016, 2017 si Ianuarie 2018 la:
- Academia de Politie ,,Alexandru Ioan Cuza" - toate facultatile
- Universitatea Bucuresti - Facultatea de Drept
- Universitatea din Craiova - Facultatea de Drept
- Universitatea din Iasi - Facultatea de drept
- Univeristatea de Vest - Timisoara - Facultatea de Drept
- Scoala de Agenti de Politie ,, Vasile Lascar" Campina
- Scoala de Agenti de Politie ,,Septimiu Muresan" Cluj-Napoca
- Scoala de Agenti de Jandarmi Dragasani
- Scoala de Agenti de Jandarmi Falticeni
- Scoala de Agenti de Penitenciare Tg. Ocna
- Scoala de Agenti de Frontiera ,,Avram Iancu" Oradea
ARGUMENT
Cartea pe care o aveti in fata este rezultatul unei indelungate activitati la catedra, a unei munci pasionate in domeniul limbii romane si se adreseaza elevilor - si nu numai - care se pregatesc pentru liceu (clasele V-VIII), bacalaureat si admiterea la una dintre facultatile la care se sustine examen la gramatica limbii romane.
Cartea respecta programele scolare In vigoare, aprobate de Ministerul Educatiei si Cercetarii si cuprinse in manualele de limba si literatura romana (alternative) actuale, din clasele V-VIII, IX-XII, precum si programele pentru admiterea la Facultatile de Filologie, Drept, Academia de Politie si Scolile de Agenti de Politie, Frontiera si Jandarmi. De asemenea, cartea explica si noutatile de baza aparute in GRAMATICA liMBII ROMANE, editata de ACADEMIA ROMANA, in anul 2005 (GALR) si din DOOM 2.
Lucrarea cuprinde atat notiuni teoretice, ilustrate cu exemple simple si clare, evidentiate prin insemnari vizibile (astcriscuri si N.R-uri), cat si, dupa fiecare capitol, cu grile aplicati ve, gradate ca dificultate, in asa fel, incat cel care o foloseste sa-si verifice imediat notiunile invatate si sa-si clarifice din mers eventualele neintelegeri.
Cartea este structurata in doua volume. Primul volum cuprinde patru capitole si anume:
FONETICA, VOCABULARUL, MORFOLOGIA si SINTAXA, fiecare capitol continand sublinieri de diferite feluri, pentru a scoate in relief notiunile importante, precum si 100 sau 150 de grile specifice capitolului respectiv, cu una, doua sau trei variante de raspuns si cu raspunsurile adecvate si explicate imediat dupa setul de grile.
In aceasta editie am introdus la fiecare parte de propozitie "Dificultati" care apar in analiza morfologica si sintactica a unui text, precum si multe exemple punctuale, in functie de subiectele care s-au dat in ultimii ani. Consideram ca aceasta ultima editie vine cu completari substantiale legate de multe dificultati ale analizei gramaticale. De asemenea, In ultima parte a volumului am inserat SUBIECTELE DATE LA EXAMENE IN ANII 2014, 2015, 2016, 2017 si Ianuarie 2018 explicate si comentate ( In total un numar de 2828 grile), precum si NUME DE TARI, LOCALITAII SI LOCillTORI.
Volumul urmator, intitulat ,,3412 DE GRILE TEMATICE EXPLICATE SI COMENTA TE" ,strans legat de primul, cuprinde grile tematice, pentru fiecare parte de vorbire, pentru fiecare parte de propozitie, fiind completat cu opt teste complexe si cu SUBIECTELE EXPLICATE, DA TE LA EXAMENE IN ANII 2011 si 2012 si 2013
.
Prezentul volum este o descriere a structurii gramaticale, dar totodata nu elimina posibilitatea folosirii manualelor scolare si a altor lucrari de specialitate.
Principiul care sta la baza lucrarii este cel didactic, autorul dorind ca prin claritate si simplitate, elevii sa inteleaga si sa aplice teoria in rezolvarea problemelor de gramatica.
Volumul are un caracter practic, conferit de sistematizarea notiunilor teoretice, de exemplificarile numeroase si de grilele aplicati ve.
Folosind aceste carti, elevii se pot pregati singuri sau sub indrumarea profesorilor, avand totodata posibilitatea de a se autocontrola. Numarul mare de exemple si exercitii aplicative urmaresc crearea si dezvoltarea competentelor si a performantelor de comunicare, formarea unei culturi lingvistice ca o componenta a culturii generale.
As fi bucuros daca cei care se pregatesc pentru examene sau cei care vor sa-si perfectioneze cunostintele de gramatica ar gasi in paginile de fata raspunsuri precise, formulate intr-un limbaj accesibil, la propriile intrebari si solutii pentru notiunile lor neclare. Multumesc tinerei familii Adela si Robert Simoiu pentru rabdarea, intelegerea si ajutorul acordat in publicarea acestor carti.
Profesor Alexandru Petricica
CUPRINS
Argument.
Lista de abrevieri
Capitolul A. FONETICA
1. Alfabetul limbii romane si sunetele
2. Valorile fonetice ale literelor
3. Transcrierea fonetica
4. Diftongi; triftongi, hiat
5. Silaba. Reguli de despartire a cuvintelor in silabe
6. Accentul
7. Cuvinte omografe
8. Cuvinte omofone
9. Alternante fonetice
10. Particularitati ortografice
11. Punctuatia si ortografia
11.1. Semne ortografice
11.2. Semne de punctuatie
GRILE
Capitolul B. VOCABULARUL
Fondul principal lexical
Masa vocabularului
2.1. Arhaisme
2.2. Regionalisme
2.3. Neologisme
2.3.1. Adaptarea neologismelor
Cuvinte neanalizabile fonetic
Cuvinte analizabile fonetic
Semantica Familia lexicala
Clasificarea cuvintelor dupa sens. Clasificarea sensurilor
Clasificarea cuvintelor pe baza relatiilor de sens
Omonime
9.1.1. Omonime lexicale
9.1.2. Omonime lexico-gramaticale
9.1.3. Omonimia gramaticala
9.1.4. Valori morfologice a unor cuvinte uzuale
9.1.5. Exemple de omonime lexicale
Paronime
Antonime
Sinonime
Pleonasmul
Imbogatirea vocabularului
Mijloace interne: Derivarea si Compunerea
10.1.3. Schimbarea valorii gramaticale (conversiunea)
Mijloace externe
GRILE
Nr. pagini: 568
Anul aparitiei: 2018