Descriere - Gorgias
Gorgias este cel dintai dialog in cronologia operei platoniciene in care doctrina etica-politica se contureaza in liniile ei esentiale, in polemica cu practica politica curenta in epoca si cu teoriile inspirate din aceasta realitate. Dupa toate aparentele, dialogul este replica platonica data retoricii, asa cum Protagoras constituie replica data sofisticii contemporane
Dorind sa analizeze semnificatia retoricii, Socrate – unul din personajele principale ale dialogului – pune urmatoarea intrebare: Ce inseamna "a vorbi” si care sunt implicatiile retoricii? Pornind de la aceasta problema, Socrate traseaza noi directii de analiza si intrebari asupra retoricii: Limbajul e folosit pentru a ajunge la adevarul despre natura lumii si a vietii drepte? Este un instrument pentru a-i domina pe ceilalti sau un instrument pentru a guverna si a deveni intelept? Printr-o critica dura a democratiei si a aspiratiilor tiranice care stau la baza ei, Platon arata ca "a vorbi” inseamna intotdeauna sa actionezi si ca vorbirea si viata filosofica sunt necesare.
Volumul de fata prezinta traducerea revizuita a dialogului Gorgias, aparuta initial in Platon, Opere, vol. I, Editura Enciclopedica, Bucuresti, 1973.
Nota introductiva, traducere, note si bibliografie de Alexandru Cizek.