Descriere - Giordano si farul
Prietenia se lasa pictata pe orice sevalet, iar in ipostazele ei protagonistii se sustrag timpului si spatiului, inraurindu-se de neobisnuit. Marele si micul, multiformul si uniformul, insipidul si gurmandul isi dau mana si pornesc in calatorii unice, scriindu-si povestea in vazul martorilor sau in absenta lor. Fiecare prietenie este o mirare, iar cartea "Giordano si farul”, scrisa de Janna Carioli si ilustrata de Marina Marcolin, reveleaza lectorului franturi din acest spectacular.
Eroul naratiunii, Giordano, traieste intr-un far, iar jucarie si, totodata, singura prietena ii este marea. Aceasta ii aduce in dar bucati de lemn strambe si gaurite, fie de ciocul acvilei, de coama dragonului ori de ghearele soparlei. Iar baiatul o rasplateste daruindu-i sticle cu mesaje. Verzi, de plastic sau transparente, recipientele contin mereu aceeasi intrebare: "Cine se afla pe celalalt tarm al marii?”.
Ei bine, raspunsurile intarzie sa apara, iar marea isi consoleaza camaradul aducandu-i inca o data la tarm diferite obiecte, pietre strabatute de linii albe sau trandafirii, ce par asemenea obrajilor de copil. Cu toate acestea, baiatul nu renunta si arunca in mare o alta sticla, repetand aceeasi intrebare. Va afla Giordano un raspuns sau ecoul gestului sau va fi mistuit de valurile aceleasi mari care-i poarta si gandul? Intuind raspunsul, ne continuam peregrinajul in lumea cartii plina de sensuri diamantine, focalizate in jurul prieteniei.
Astfel, ca laitmotiv al naratiunii, prietenia capata dubla acceptiune. Pe de o parte, aceasta poate fi privita ca nevoie umana fundamentala. De aceea, desi inconjurat de marea pe care si-a apropriat-o deja, Giordano totusi cauta dialogul, joaca si comuniunea cu cineva asemenea lui. Baiatul este sincer si staruitor in implinirea dorintei care-l mana in repetarea aceluiasi gest, a aceleasi intrebari. In acest moment al derularii epice, prietenia ii este miza, iar a accede la ea presupune asumarea unor valori indispensabile: perseverenta, curaj, autenticitate si imaginatie.
Pe de alta parte, prin prisma eforturilor depuse, Giordano transforma scopul in implinire, ideea de prietenie transfigurandu-se in imaginea Palomei. De-acum totul capata alt sens, iar la celalalt capat al marii se deschide poarta spre o lume noua. Prietenia transgreseaza cercul virtualitatii si poate fi concretizata, animand in launtrul lui Giordano un noian de necunoscut binefacator: dorinta de cunoastere, speranta si capacitatea de empatiza, prin racordarea la simtamintele Palomei.
Plasata intr-un context faurit din elemente marine, naratiunea cartii "Giordano si farul”, scrisa de Janna Carioli si ilustrata de Marina Marcolin, angreneaza lectorul intr-o poveste plina de semnificatii. Odata cu experienta lui Giordano invatam demersul pentru a castiga prietenia, intrezarind si bucuriile pe care aceasta ni le rezerva ulterior.