Descriere - Ghidul succesului pentru lenesi. Este oare posibil sa fii lenes si totodata sa ai succes?
Marc Allen a fost un lenes toata viata lui si, cu toate acestea, a avut o cariera de succes ca scriitor, vorbitor, compozitor si editor. El este cofondatorul (impreuna cu Shakti Gawain) al New World Library si autorul catorva carti, dintre care amintim The Millionaire Course si Visionary Business. Website-ul sau este www.marcallen.com
Autorul acestei carti este un magician, chiar daca nu unul in sensul traditional al cuvantului. Calea spre bunastarea materiala pe care o afirma el este totodata si una spre bunastare interioara si consta in primul rand dintr-o transformare a atitudinii noastre mentale. Traind intr-o societate capitalista in care oamenii aloca muncii si cate douasprezece ore pe zi, Marc Allen califica acest mod de viata drept unul inuman si vine cu o propunere ce unora le poate parea neverosimila, dar care se sprijina pe experienta lui personala: sa ne impartim timpul in mod egal intre viata personala, familie si munca, in tot acest timp parcurgand un drum care ne va duce spre realizarea viselor noastre. El cunoaste reteta unui astfel de succes – unui succes care nu cere eforturi – si ne-o impartaseste in paginile cartii. Reteta aceasta s-ar putea rezuma in modul urmator: indrazniti sa visati, urmati-va visele cele mai mari, cele mai arzatoare intr-un mod relaxat, bucurandu-va de tot ce are viata de oferit, iar determinarea voastra interioara va va conduce inevitabil spre succes. Abordarea aceasta este una inovatoare in contextul modului de viata actual, insa reusita autorului garanteaza eficienta sa. Nu e nevoie decat de patru pasi simpli si de dorinta de a ne schimba viata. Restul, ne asigura autorul, va urma de la sine.
............................
Extras din capitolul 6 - "Calatoria continua"
PUTETI INVATA SA STAPANITI TIMPUL
Cei mai multi dintre noi au auzit vechea zicala conform careia munca noastra se intinde pe toata perioada de timp pe care i-o acordam. Cei mai multi dintre noi au vazut ca lucrul acesta se intampla in viata profesionala. Facem o presupunere cu privire la cat timp ar trebui sa dedicam carierei noastre, iar presupunerea devine realitate inainte sa ne dam seama. Rareori stam sa ne punem intrebarea daca nu cumva, asemenea tuturor celorlalte convingeri intime ale noastre, presupunerea respectiva nu s-a transformat intr-o profetie care se implineste de la sine.
Daca aveti convingerea ca trebuie sa lucrati intre saizeci si optzeci de ore pe saptamana pentru a avea succes sau chiar numai pentru a supravietui, atunci asa veti face.
Nu e deloc imposibil sa stapanim timpul. Pentru aceasta e necesar sa ne examinam convingerile noastre cu privire la timp si sa fim dispusi sa schimbam unele dintre acele convingeri vechi. Ne putem schimba convingerile - iar realitatea noastra se va schimba in consecinta.
Pana sa implinesc treizeci si cinci de ani, eram de parere ca timpul - sau banii - nu-mi ajungeau in viata. Cele doua aspecte erau oarecum in legatura, iar eu aveam de furca in cazul amandurora. Dintr-un motiv sau altul, Dumnezeu nu crease indeajuns. Timpul trecea mereu pe langa mine. Nu aveam suficient timp sa fac ceea ce voiam sa fac. Observam mereu cum lucrurile imi luau mult mai mult timp decat planuisem. Timpul zbura.
Va suna cunoscute vreunele dintre aceste convingeri?
Apoi s-a schimbat ceva in sistemul meu de convingeri. Am descoperit ca puteam face o alegere constienta in vederea schimbarii convingerilor pe care le aveam, cu scopul de a crea mai mult timp in viata mea. Afirmatiile pe care le repetam constant au avut oarecum puterea de a se autoimplini - experienta mea de viata era acum influentata de ele, era schimbata radical, fiindca afirmatiile castigasera mai multa putere, mai multa forta subconstienta decat vechile mele convingeri limitatoare.
Sunt aproape sigur ca, dintre lucrurile pe care le-am facut, cel mai mare impact l-a avut faptul ca am afirmat mereu aceste cuvinte, impreuna cu obiectivele mele: intr-un mod lejer si relaxat, sanatos si pozitiv, in ritmul propriu, perfect, pentru binele suprem al tuturor.
Inainte sau dupa fiecare afirmatie, adaugati aceste cuvinte ce exercita o mare forta: "intr-un mod lejer si relaxat, sanatos si pozitiv..."
Aceste patru cuvinte - lejer, relaxat, sanatos, pozitiv - pot, atunci cand sunt repetate des, sa va schimbe viata. Aceste patru cuvintele pot invinge chiar si puterea paralizanta a celor mai profunde si coplesitoare indoieli si temeri ale noastre.
De-a lungul timpului, cuvintele acestea au darul de a se implini daca sunt repetate suficient de mult. Cuvintele acestea sunt o adevarata magie: ele va pot ajuta sa stapaniti timpul. Suntem sclavii ceasului doar atata vreme cat credem in asta. Suntem perfect capabili sa stapanim timpul. Totul tine de examinarea si schimbarea convingerilor noastre. Nu exista o lege universala care sa spuna ca ducem lipsa de timp. Traim intr-un univers imbelsugat, iar aceasta inseamna ca avem din belsug si timp, si bani si orice altceva.
PUTETI INTELEGE SI STAPANI BANII
Pana sa implinesc treizeci si cinci de ani, banii erau categoric insuficienti in viata mea. Aveam o multime de convingeri confuze privitoare la bani. Banii erau greu de obtinut; banii nu existau in cantitate suficienta. Banii nu cresc in copaci. Eram de parere ca trebuia sa muncesti pe branci ca sa faci bani - or, daca era sa fiu cinstit cu mine insumi, chiar nu aveam vreo inclinatie spre a munci pe branci.
Mai credeam ca era nevoie de inteligenta si de talent ca sa faci bani - iar in adancul inimii eram dureros de constient de stupiditatea si de neajutorarea mea intr-o multime de domenii. Era evident, cand imi cercetam viata, ca nu aveam ceea ce-mi trebuia ca sa reusesc. Abia ma descurcam sa platesc chiria luna de luna, era clar deci ca nu eram suficient de inteligent sau de talentat ca sa ajung in varf, din punct de vedere financiar.
Credeam ca ai nevoie de bani ca sa faci bani - si cum eu nu aveam niciun ban, jocurile erau facute in defavoarea mea. Soarta imi era fara indoiala potrivnica. Bogatii ajung sa aiba tot mai mult, iar saracii tot mai putin. Prostul nu stie sa tina de bani - iar daca ma uitam la parcursul meu trecut legat de bani, era limpede ca eram prostul.
Experienta mea nu lasa loc de indoiala: oricat de mult castigam se evapora aproape imediat. In plus, mai si credeam in adancul sufletului ca e posibil ca banii sa fie cu adevarat sursa tuturor relelor. Banii corup. E imposibil ca un om bogat sa fie un om bun. Asa cum spunea odata fratele meu, Will: "Bogatii sunt niste oameni de nimic”.
Va suna familiar vreunele dintre aceste convingeri? E ciudat cand ne dam seama de acest lucru: avem cu totii un set complex, cuprinzator de convingeri referitoare la bani, insa - exact ca in cazul convingerilor despre timp - nu ne gandim aproape niciodata la ele. Acestea exista, pur si simplu, undeva acolo, necercetate. Foarte rar ne punem intrebarea daca respectivele convingeri sunt valabile sau adevarate in realitate.
Convingerile noastre privitoare la bani au darul de a se autoimplini, asemenea tuturor celorlalte convingeri ale noastre. Ele nu sunt neaparat adevarate prin ele insele - gandirea noastra le adevereste.
Multi oameni gandesc altfel si au cu totul altfel de convingeri referitoare la bani - ceea ce dovedeste ca cele pe care le avem noi nu sunt adevarate prin ele insele. Aceste convingeri se pot schimba si chiar se schimba de-a lungul timpului. Eu unul am cunoscut o astfel de schimbare in experienta mea!
Credeti ca e criza de bani? Cumva universul n-a creat suficienti si pentru voi? Credeti ca nu aveti ce va trebuie pentru a castiga sume substantiale de bani? Credeti ca banii sunt greu de obtinut? ... Ce ganditi, ce va spuneti voua insiva cu privire la bani?
Examinati-va cu atentie convingerile si faceti pasii necesari pentru a vi le schimba. Aceasta este solutia pentru a stapani banii. Recurgeti la procesul convingerii fundamentale. Continuati sa va repetati afirmatiile.
"Intr-un mod lejer si relaxat, sanatos si pozitiv, creez acum belsugul in viata mea."
Dupa ce am procedat in acest fel o vreme, ceva s-a schimbat in sistemul meu de convingeri privitoare la bani si la disponibilitatea lor. Am ajuns sa-mi dau seama si sa cred ca banii pot reprezenta o extraordinara forta a binelui in viata mea si in viata multor altora. Am ajuns sa-mi dau seama si sa cred ca aveam tot ce-mi trebuie pentru a-mi crea succesul la care visam; era doar o chestiune de mentinere a mintii mele creative focalizata pe visele pe care le aveam, iar aceasta se realiza prin asternerea in scris a planurilor mele si prin efectuarea pasilor urmatori.