Descriere - Ghid de iconografie bizantina
Sfintele icoane sunt pline de lumina lui Hristos, iar crestinul ortodox care le priveste si le venereaza cu credinta, in simplitatea inimii, se umple de aceasta lumina binecuvantata. Noi, crestinii, recunoastem acest adevar. De aceea nu obosim niciodata privind sfintele icoane, stand la rugaciune inaintea lor ca si cum am fi chiar in prezenta persoanelor zugravite in ele.
Pentru cel ce nu este crestin, lumina aceasta lina si plina de bucurie nu este sesizabila. Dupa cum ne spune Mantuitorul in Evanghelie, avand ochi nu poate sa vada. Omul lumesc percepe in icoane culorile, formele, arta, cultura. Poate aprecia abilitatea artistica a iconarului si va plati un pret pentru "atmosfera” sau "starea” pe care icoana o creeaza, insa dimensiunea interioara, ascunsa, ii scapa. Sfintele icoane sunt pentru crestini un ospat duhovnicesc, o sarbatoare a privirii si a inimii.
Cartea de fata trateaza, in modul cel mai cuprinzator si sistematic, tematica iconografiei bizantine, abordand multe principii si invataturi, ca de pilda: arhetipuri, frontalitate, caracter hieratic, perspectiva inversa si psihologica, atemporalitate etc.
Se poate spune, pe drept cuvant, ca aceasta lucrare este un manual de iconografie ortodoxa pentru iconar si laic, pentru cel credincios, pentru student si pentru orice prieten al icoanelor.