GEOGRAFIE - Ghid de pregatire pentru bacalaureat reprezinta o editie revizuita a acelei anterioare, un auxiliar didactic, un suport de instruire, menit sa ofere un real sprijin parcurgerii continuturilor cuprinse de Programa scolara in vigoare.
In realizarea acestui suport de instruire, autorul a avut in vedere curriculumul scolar de geografie pentru clasa a XII-a in ansamblul sau (competente generale, valori si atitudini, competente specifice, continuturi ofertate, sugestiile metodologice), iar structura si continutul respecta sugestiile metodologice din Programa de geografie - clasa a XII-a, precum si Programa pentru Examenul de Bacalaureat. In acest context, ghidul poate fi utilizat impreuna cu oricare dintre manualele aprobate, aflate in circulatie.
Prin complexitatea problemelor prezentate, oportunitatea acestora si modul de formulare a itemilor, lucrarea de fata constituie un veritabil instrument de lucru pentru elevi, care, in conditiile utilizarii acesteia si in functie, bineinteles, si de nivelul de pregatire, de interesul pentru geografie, se vor apropia mai mult de exigentele examinarii curente si performantei.
Prin aplicatii, teme, intrebari si teste se asigura o evaluare si autoevaluare obiectiva a performantelor fiecarui elev si o pregatire adecvata, pentru evaluarea ce urmeaza sa aiba loc pe parcursul intregului an scolar, in conditiile concursurilor scolare (Olimpiada de Geografie) si mai ales in vederea pregatirii examenului de bacalaureat.
Utilizarea ghidului permite o invatare activa, elevul este permanent antrenat in desfasurarea lectiei, asigurandu-se astfel, realizarea instruirii in mod predominant (sau in mod exclusiv) in clasa.
Lucrarea de fata cuprinde:
1. Sinteze si aplicatii, cu diverse tipuri de itemi, pentru fiecare capitol;
2. 30 de teste, dupa modelul celor de la examenul de bacalaureat, actualizate ca structura, continut si cu un pronuntat caracter integrat;
3. Bareme asociate acestor teste, dezvoltate, cu mai multe variante de raspuns, care permit atat verificarea rezolvarilor, cat si o certificare a calitatii invatarii;
4. Harti, grafice foarte bine realizate si extrem de utile.
Consideram acest ghid de pregatire nu un scop in sine, ci o metoda de a invata mai bine, mai usor si mai eficient, de a demonstra elevului importanta studiului Geografiei in general si mai ales a Geografiei Romaniei, Europei si Uniunii Europene.
Prin modul de structurare, lucrarea este o noutate pentru studiul geografiei la nivel liceal, este binevenita si de un real folos pentru profesori si elevi. Cu siguranta va contribui la sporirea calitatii procesului educational, la invatarea geografiei si in mod deosebit, facilitarea obtinerii unor rezultate corespunzatoare asteptarilor la examenul de bacalaureat.