Descriere - Geografie. Caiet cu fise de lucru pentru bacalaureat
Examenul de Bacalaureat reprezinta un moment important in procesul desavarsirii educationale si profesionale a fiecarui elev / adolescent, incheind o etapa de mari acumulari de cunostinte stiintifice.
Geografia studiata de catre elevii din clasele terminale ale ciclului liceal, Europa-Romania-Uniunea Europeana. Probleme fundamentale, este prezenta la examenul de bacalaureat printr-o proba scrisa, compusa din trei subiecte, cate unul pentru fiecare componenta din titlul disciplinei, prin rezolvarea carora elevii trebuie sa demonstreze ca au dobandit competentele prevazute in programa scolara in vigoare si in programa de examen.
Geografie - caiet cu fise de lucru si teste pentru bacalaureat isi propune sa raspunda clar "problemelor fundamentale” cu care se confrunta lumea de astazi, Romania in special, in cadrul continentului din care face parte: Europa, si in cadrul uniunii politice si economice formata din 27 de state membre: Uniunea Europeana.
De asemenea, este cunoscut faptul ca suportul cartografic permite folosirea cu precadere a memoriei vizuale care asigura invatarea rapida, eficienta si logica a informatiilor geografice.
Care sunt particularitatile acestui caiet?
• cele 50 de fise de lucru ale caietului urmaresc si acopera in intregime continuturile programei de examen; fiecare fisa are un corpus alcatuit dintr-un text, din cel putin o harta pe baza carora au fost construiti diferiti itémi: obiectivi (cu alegere duala, cu alegere multipla, de tip pereche), semiobiectivi (cu raspuns scurt, cu raspuns de completare, de tip intrebari structurate) si subiectivi (de tip rezolvare de probleme, de tip eseu), putand fi folosita in timp real in paralel cu predarea lectiilor la clasa;
• cele 10 teste sunt suficiente pentru a atinge cea mai mare parte din problematica programei de examen fie ca sunt caracteristici / elemente fizico-geografice (relief glaciar, amplitudine termica, artere hidrografice, lacuri, zone si etaje biopedogeografice) fie ca apartin geografiei umane (bilantul natural, bilantul migratoriu, densitatea populatiei, asezarile rurale si urbane, resursele naturale, industria, agricultura, transporturile, comertul, turismul, produsul intern brut - PIB-ul etc.);
• rezolvarea fiselor de lucru si a testelor asigura insusirea celor 11 competente de evaluat din programa de examen, indeosebi competenta nr. 2: "Identificarea pozitiei elementelor de geografie fizica si umana ale Europei, ale Romaniei si ale Uniunii Europene, reprezentate pe harti”, competenta nr. 4: "Utilizarea reprezentarilor grafice si cartografice, a datelor statistice pentru interpretarea realitatii geografice a Europei, a Uniunii Europene si a unor tari” si competenta nr. 8: "Explicarea relatiilor observabile dintre sistemele naturale si umane ale mediului geografic [...] prin utilizarea datelor statistice si a reprezentarilor grafice si cartografice ”;
• rezolvarea fiselor de lucru si baremele de evaluare care insotesc testele permit realizarea feedback-ului evaluativ pozitiv necesar intaririi informatiilor geografice cuprinse in fisele de lucru si in teste.
Prin parcurgerea integrala, pas cu pas, a caietului se asigura o temeinica intelegere si o reala insusire a materiei / continuturilor, rezolvarea cu succes a subiectelor propuse de acest caiet si a celor de la proba de geografie a examenului de bacalaureat, in vederea obtinerii unor rezultate bune corespunzatoare efortului depus de fiecare elev in parte, in functie de aspiratiile fiecaruia.
Lucrarea de fata, "Geografie - caiet cu fise de lucru si teste pentru bacalaureat”, impreuna cu "Geografie – ghid de pregatire pentru bacalaureat” formeaza un pachet educational, aparut in februarie 2020, tot la Editura Andreas Print, asigurand elevilor o pregatire completa la Geografie pentru obtinerea punctajului maxim.
Autorul acestui caiet este un bun profesor, responsabil, bine pregatit profesional si metodic, apreciat de elevi, colegi si parinti. A cochetat cu lumea universitara (la propunerea mea), dar nu l-a multumit. Pasionat de literatura (avand si cursuri de limba si literatura rusa), isi continua formarea profesionala prin participarea la conversia in specializarea limba si literatura romana.