Descriere - G. Calinescu si -complexele- literaturii romane
Profesor al Universitatii din Bucuresti, membru corespondent al Academiei Romane, Mircea Martin este astazi unul dintre cei mai apreciati critici si istorici literari din tara. Nu intamplator majoritatea volumelor sale de exegeze (Generatie si creatie, Critica si profunzime, Identificari, Dictiunea ideilor, Singura critica) au fost reeditate de mai multe ori, acesta fiind un criteriu sigur al valabilitatii lor literare. A cunoscut cateva reluari si prezentul volum aparut la Editura Arc - G. Calinescu si "complexele” literaturii romane, studiu despre care Mircea Iorgulescu afirma ca, de-a lungul timpului, niciun "fir de praf nu s-a asezat peste randurile acestei superbe carti”.
Asa cum precizeaza Mircea Martin, lucrarea "trebuie citita ca o carte dedicata lui Calinescu si abia apoi ca una despre ''complexele literaturii romane”. Pornind de la Istoria… calinesciana, autorul a identificat o serie de complexe pe care le descrie detaliat: complexul Dinicu Golescu, complexul inceputului, a originii umile, a lipsei de audienta, complexul izolarii provinciale, a zidului neispravit s. a. Aceste interogari estetice au aparut "ca urmare a raportarii la cultura occidentala a generatiilor succesive de intelectuali romani”.
Cartea este una profund polemica, M. Martin raportandu-se permanent nu numai la conceptiile marelui critic, ci si la cele ale contemporanilor sai - Nicolae Iorga, E. Lovinescu.
An aparitie: 2018
Format: 20 X 13
Numar pagini: 300