Descriere - Fundamentele evaluarii si masurarii psihologice - Claudia Salceanu
Cunoasterea factorilor psihologici, cu relevanta pentru desfasurarea diverselor forme de activitate umana este un act complex de evaluare ce implica o multitudine de demersuri.
Psihodiagnoza este o modalitate de cunoastere si evaluare a persoanei concrete, evaluare care se refera la diferitele caracteristici psihice, de natura cognitiva, conativa si atitudinala, precum si la personalitatea in ansamblul ei. Examenul psihologic, in care isi gaseste concretizarea activitatea de diagnoza psihica, evalueaza nivelul de dezvoltare al unor procese, activitati si insusiri psihice, gradul lor de declin si deteriorare, precum si rezervele compensatorii de care dispune persoana, pentru contracararea acestor deficite.
Volumul de fata se adreseaza in primul rand studentilor de la specializarile Psihologie si Psihopedagogie speciala, viitori practicieni care sunt formati in departamentele de psihologie in cadrul diferitelor institutii de invatamant superior, dar sunt vizati si psihologii practicieni, deci cei care se folosesc de instrumentarul psihodiagnostic, urmarind atat scopuri diagnostice, cat si prognostice.
Prezentul volum isi propune sa ofere cititorilor o sinteza teoretica a celor mai importante aspecte legate de metodele utilizate in diagnoza psihica.
Cuprins:
Capitolul I. Locul si rolul psihodiagnozei in cadrul stiintei si practicii psihologice
Capitolul II. Metode nepsihometrice utilizate in psihodiagnostic
Capitolul III. Metodele psihometrice
Capitolul IV. Abordarea madurarii in psihodiagnoza
Capitolul V. Construirea si experimentarea testelor. Teorii privitoare la constructia testelor psihologice
Capitolul VI. Aspecte ale interpretatrii rezultatelor obtinute la test. Etalonarea testelor psihologice.