Descriere - Foka - Ion Anton
Este descrisa perioada grea a colectivizarii si a deportarilor din Basarabia. Cuprinde perioada sec. XIX-XX, sunt mentionate personalitati notorii din acea perioada.
In contextul pledoariei pentru Adevar, Eul-narator face numeroase incursiuniin istoria indepartata - tracica, dacica, medievala si in cea a prezentului trait chiar de ghelauzeni, integrati in Tara, apoi dezuniti si facuti sa suporte Teroarea Istoriei, procesele de stergere a identitatii romanesti, deportarile, foametea, colectivizarea, actiunile de deznationalizare, "mankurtizare". - Academician Mihai Cimpoi
Romanul-cronica este bazat pe date istorice si fapte concrete din viata strabuneilor, buneilor, parintilor si, partial, a scriitorului.
Astfel panza epica oglindeste o perioada istorica de peste 100 de ani din viata comunei de razesi Ghelauza din partile Strasenilor, cuprinzand asemenea evenimente istorice cum arfi Primul Razboi Mondial, Revolutia social-democrata si cea bolsevica din Rusia, Marea Unire din 1918, ocuparea Basarabiei de catre Uniunea Sovietica in 1940, al Doilea Razboi Mondial, deportarea basarabenilor in Siberia, colectivizarea si instrainarea taranilor de pamant (autorul identifica acest proces cu un fel de deportare social-psihologica din " normalitate " in "anormal"prin aducerea Siberiei... in satele Moldovei).
Evident, adevarul artistic predomina asupra celui de cronica. Scriitorul ar fi putut sa-si plaseze actiunea romanului in oricare dintre satele noastre, iar eroii sa poarte nume inventate. Insa, pentru a amplifica veridicitatea perceperii evenimentelor cronologice descrise, scriitorul a "populat " lucrarea sa cu eroi care poarta nume concrete din sat, doar unele suferind anumite modificari, deoarece semnifica personaje cu trasaturi de caracter cumulative, adica adunate de la persoane-prototip intalnite in diferite sate de la noi. De aceea ii prevenim pe cei suparaciosi: orice coincidenta de nume cu eroii romanului-cronica este absolut intamplatoare.
Lucrarea este destinata liceenilor, studentilor, profesorilor si, in general, tuturor cititorilor interesati de trecutul nostru istoric. - Silvia Ursache
Nr. de pagini : 336
Anul aparitiei : 2018