Descriere - Finis. Slefuieste-ti talentul de a duce lucrurile pana la capat - Adudiobook
Finis: Slefuieste-ti talentul de a duce lucrurile pana la capat / Finish: Give Yourself the Gift of Done de Jon Acuff este audiobookul pe care trebuie neaparat sa il asculti daca iti doresti sa faci mai mult, sa iti propui mai mult si sa realizezi ceea ce ti-ai propus fara a-ti gasi scuze pe parcurs care sa te faca sa te opresti la jumatatea drumului sau chiar mai devreme.
Cu alte cuvinte, "Finis” un audiobook pentru toti cei care nu mai vor sa renunte la visurile lor si pentru toti cei care sunt pregatiti sa isi faca lor insisi o promisiune , si anume, aceea de a merge intotdeauna pana la capat. "Finis” este un audiobook care te va convinge ca perseverenta este calea pe care trebuie sa o urmezi, si nu perfectionismul.
Dincolo de faptul ca este un tip foarte simpatic, lucru care reiese din modul in care isi scrie cartile, Jon Acuff este si un scriitor foarte apreciat, fiind autorul a sase bestselleruri New York Times. Finis este unul dintre acestea, ajungand totodata si bestseller No.1 in topul Wall Street Journal.
Jon Acuff a fost consilier timp de mai bine de 20 de ani pentru unele dintre cele mai mari branduri din lume, ajutandu-le sa isi spuna povestea. In ultimii ani s-a orientat mai mult spre cariera de speaker, conferintele sale tinandu-se in cele mai variate locuri, de la colegii si companii, pana la biserici. Blogurile sale sunt citite de peste 4 milioane de oameni, iar contul sau de Twitter are peste 300.000 de urmaritori.
CAPITOLUL 1: Ziua de dupa perfectiune
92% din obiectivele noastre sunt sortite esecului. De ce? Perfectionismul este una dintre principalele cauze. Tintim prea sus si cand nu decurge totul perfect avem tendinta sa abandonam, uitand ca si provocarile au rostul lor in viata. Asadar, chiar daca nu va fi totul perfect pe parcurs, continuand sa incerci sa iti atingi obiectivele, in mod sigur vei iesi mai castigat decat abandonand pe parcurs.
Asadar, uita de perfectiune si incearca sa iti indeplinesti obiectivele intr-un mod mult mai relaxat, gandindu-te ca, chiar daca te vei poticni pe alocuri si chiar daca ti se va parea uneori imposibil, tot ai toate sansele ca prin straduinta si perseverenta sa ajungi acolo unde ti-ai propus.
CAPITOLUL 2: Injumatateste-ti obiectivul
Poate deveni optimismul nociv? Uneori da. Cu alte cuvinte, atunci cand iti propui obiective prea optimiste risti sa nu le duci niciodata pana la capat. Care ar fi solutia atunci? Sa iti propui obiective rezonabile. Ca de exemplu o jumatate din obiectivul optimist initial. Atunci vei avea toate sansele nu numai sa-l realizezi, dar chiar sa il depasesti. Asadar, daca vrei sa realizezi mereu ceea ce iti propui, sau chiar mai mult, micsoreaza obiectivul sau acorda-ti un interval mai mare de timp pentru a-l realiza.
CAPITOLUL 3: Alege la ce vei renunta
Nu poti sa le faci pe toate! Asta iti transmite autorul prin intermediul acestui capitol. Asadar, daca vrei sa reusesti sa iti indeplinesti obiectivele trebuie sa renunti sa mai faci unele lucruri. Acele lucruri care iti mananca mult timp fara a obtine cine stie ce rezultate in schimb. Gandeste-te numai cat timp pierzi in fata televizorului sau pe retelele de socializare si cate alte lucruri utile ai putea face in tot acest timp. Si nu te gandi doar! Actioneaza si elimina acele activitati neproductive din program!
CAPITOLUL 4: Fa-ti obiectivul distractiv daca-l vrei indeplinit
Stie cineva ce este un obiectiv SMART? Felicitari celor care sunt in tema! De ce este important sa stii asta? Pentru ca, din punctul de vedere al autorului nu ai nevoie de asa ceva. Asadar, fereste-te de tot ceea ce suna prea dificil, sobru, plictisitor, si prin urmare total neinteresant! Cu cat obiectivele tale vor fi mai distractive, cu atat vei fi mai nerabdator si mai dornic sa le indeplinesti. Tot ce-ti ramane prin urmare de facut este sa stii cum sa-ti propui obiective distractive. Si nu te ingrijora din pricina ca nu prea te pricepi la asta. Acest capitol iti ofera o gramada de idei bune in legatura cu modurile in care ti-ai putea face munca mai distractiva.
CAPITOLUL 5: Iesi din ascunzatoare si ignora "obstacolele nobile”
A venit momentul sa faci cunostinta cu doi dintre aliatii perfectionismului care te vor impiedica cel putin o data in viata sa iti indeplinesti obiectivele. Este vorba despre ascunzatori si obstacole nobile. Cum "iti pun ele piedica”?? Foarte simplu:
O ascunzatoare este o activitate neimportanta pe care te concentrezi, in loc sa-ti indrepti atentia asupra indeplinirii obiectivului tau. Iar un obstacol nobil este un motiv care, desi pare demn de tot respectul, te impiedica sa duci lucrurile cu adevarat importante la bun sfarsit. Amandoua sunt toxice pentru capacitatea ta de a-ti indeplini obiectivele. Autorul iti furnizeaza aici o serie de modalitati prin care sa le identifici pentru a te feri de ele pe viitor, dar si o serie de modalitati prin care sa nu mai cazi in capcana lor. Un capitol foarte util, in care cu siguranta te vei regasi si vei rade de ciudatul comportament pe care il avem noi oamenii in situatiile in care nu stim ce scuze sa ne mai gasim pentru a evita sa infruntam cu adevarat "balaurul” (sau, altfel spus, obiectivul despre care credem ca nu-l vom putea realiza).
CAPITOLUL 6: Scapa de regulile tale secrete
Fara sa ne dam seama, multi dintre noi ne impunem niste "reguli parazit” dupa care ne ghidam in viata. Autorul le numeste: convingeri, credinte limitative sau reguli secrete. Indiferent cum s-ar numi, aceste reguli ajung uneori sa ne saboteze intr-atat, incat, ne conduc direct catre cele mai mari esecuri. Ce e de facut asadar in legatura cu propriile noastre reguli prazit? Simplu: identifica-le, elimina-le, inlocuieste-le. Autorul iti ofera aici toate instrumentele de care ai nevoie pentru a le descoperi si inlatura, dar si o poveste interesanta: povestea de viata a lui Will Smith si lectia pe care o poti invata din ea.
CAPITOLUL 7: Sarbatoreste-ti progresul imperfect cu ajutorul datelor!
Perfectionistul din noi are o gandire dihotomica de tipul totul sau nimic. In aceste conditii, suntem tentati sa nu vedem progresul, oricat de mic ar fi, din cauza ca obiectivul nostru este mult prea mare in comparatie cu el. De aceea autorul iti recomanda calduros sa analizezi cu atentie datele inainte de a spune: n-am vandut nimic, nu am slabit deloc, nu am inregistrat niciun progres.
Cifrele iti vor arara ca "nimicul” tau inseamna de fapt ca ai vandut binisor, desi nu tot, ca ai slabit cateva sute de grame, dar mai ai pana sa slabesti toate cele 5 kilograme care te necajesc, ca progresul exista, dar tu nu il poti vedea din cauza ca e prea mic in comparatie cu telurile tale marete. Prin urmare, asculta de sfatul autorului: datele iti vor usura semnificativ viata! Foloseste instrumentele deosebit de utile din aceasta carte pentru a-ti masura obiectivele si totodata progresul!
CAPITOLUL 8: Cu o zi inainte de final
Dorinta ta de perfectiune te poate birui chiar in acele momente in care ai fi crezut ca obiectivul e ca si realizat. Temerile cu care vine perfectiunea la pachet pot avea consecinte dezastruoase. Asadar ce poti face pentru a opri acele emotii sufocante care iti pun piedica chiar inainte de a trece linia de finis? "Asculta” sfaturile autorului, si, cine stie, s-ar putea sa fie exact ceea ce iti trebuie pentru a nu te mai teme niciodata sa duci lucrurile pana la capat...
Nu mai ezita! Realizeaza ceea ce simti ca esti menit sa faci. Altfel, iti vei da seama mai tarziu (de cele mai multe ori, prea tarziu) ca ceea ce spune autorul in finalul acestui audiobook este dureros de adevarat:
"Majoritatea dintre noi isi petrec cea mai mare parte a vietii intrebandu-se "cum ar fi daca?”. Ne imaginam. Visam. Speram.
Si o saptamana se transforma intr-o luna, care se transforma intr-un an si tot asa.
Scena ramane goala. Microfonul ramane mut. Scaunul nu se va roti, pentru ca nu canta nimeni.
In astfel de momente, obiectivul nu dispare. Credem ca mrejele timpului vor acoperi totul si ca il vom uita, dar nu o facem. Un obiectiv neindeplinit poate pali, dar nu dispare niciodata. Un personaj dintr-un film ne va aminti de promisiunea pe care ne-am facut-o noua insine, asa cum vitrina unui magazin in care sta o carte ca cea pe care visai sa o scrii sau un comentariu neasteptat din partea unui prieten va readuce totul la viata.
Obiectivele pe care refuzi sa le urmaresti nu dispar – ele devin fantome care te bantuie.”