Descriere - Finante corporative. Volumul IV - Investitii financiare
Lucrarea este construita pe cele trei modalitati de manifestare a finantelor corporative: ca teorie, ca politica (optiune) si ca practica financiara. Elementele comune ale celor trei parti sunt cautarea si fundamentarea rentabilitatii normale la nivelul de risc al plasamentului de capital in portofolii de valori mobiliare. Aceasta se compara cu rentabilitatea obtinuta sau estimata ca se va obtine din exploatarea capitalurilor investite. Se va putea masura, astfel, cresterea valorii investitiei de capital.
Pentru buna intelegere a acestei problematici, in capitolul 1 se dezvolta functiile si rolul pietei financiare in economia de piata; modalitatile de transfer al capitalurilor, organizarea pietei romanesti de capital, mecanismul cursului bursier. Capitolele 2-5 analizeaza rentabilitatea si riscul valorilor mobiliare, gestiunea eficienta a portofoliilor si modelele de evaluare a activelor financiare, inclusiv in mediul probabilistic. Capitolele 6 si 7 sunt dedicate analizei eficientei pietei financiare si finantelor comportamentale in comparatie cu finantele traditionale.
In sfarsit, capitolele 8-10 trateaza piata contractelor la termen neconditionat (forwards, futures si swaps), la termen conditionat (optiuni), precum si elementele concrete ale strategiilor de management de portofoliu. Capitolul 10 este un capitol integrator al construirii portofoliilor care sa asigure rentabilitatea maxima la un nivel de risc asumat si care sa corespunda nevoilor si preferintelor investitorilor.