Descriere - Fii tu insuti cand vorbesti! Manual esential de gramatica relationala prin Metoda ESPERE
Volumul de fata este mai mult decat o carte: cititorul are in mana o reteta simpla si extrem de eficace pentru a practica o comunicare autentica si constructiva cu toti cei din jur, dezvoltand relatii de calitate.
Jacques Salome, autorul acestei valoroase lucrari, ne propune o incursiune in universul relatiilor familiale, parentale si de cuplu, pentru a descoperi un alt mod de a comunica, folosind o "gramatica relationala”.
Prin reguli simple, tehnici de dialog, instrumente concrete, vei putea descoperi modalitati practice prin care sa comunici deschis, in respect de sine si cu respect fata de cel de langa tine. Cum sa depasesti conflictele din comunicare, cum sa inveti sa asculti autentic, cum sa te diferentiezi si sa poti refuza, iata doar cateva dintre intrebarile la care vei gasi raspuns citind aceasta carte.
Daca distantele dintre oameni sunt drumuri care se parcurg descult, cu privirea spre interior si cu mainile intinse catre celalalt, asa cum imi place sa cred, acest volum ne ofera cheia pentru a deschide si a parcurge aceste drumuri, ajutandu-ne sa ne conectam in modul cel mai autentic cu cei apropiati.
Antonia NOEL,
Autor, Consultant in Comunicare Relationala®
Fie ca suntem copii sau adulti, purtam cu totii in noi o aspiratie fundamentala catre dialog, catre a impartasi si a ne amplifica propriul potential. Sa ne reamintim faptul ca dialogul autentic se bazeaza pe o dubla posibilitate:
• Posibilitatea de a se comunica (pe sine) in deplina libertate si de a se face ascultat si inteles, fara a fi judecat sau respins.
• Posibilitatea de a-i permite celuilalt, interlocutorului, de a se comunica (pe sine) in deplina libertate si de a se face ascultat cu aceeasi libertate.
Oare de cate incercari si esecuri avem nevoie, de cate neintelegeri si suferinte, pentru a descoperi faptul ca a comunica inseamna sa ne punem in comun fie diferentele, fie asemanarile, plecand de la doua nevoi fundamentale:
• Nevoia de a fi recunoscut. A fi recunoscut pentru unicitatea si autenticitatea mea. A fi recunoscut impreuna cu intreg misterul si cu toata gama de potentialitati care ma caracterizeaza, chiar cand acestea raman inaccesibile altora.
• Nevoia de a fi inteles. A fi inteles in ceea ce spun astazi, acum, chiar in acest moment, cu tot ce sunt, tot ce stiu, tot ce simt... fara ca celalalt sa ma identifice sau sa ma catalogheze intru totul doar prin ceea ce exprim.
Jacques Salome
CUPRINS
Prefata 11
Introducere 15
Sa ne punem intrebari 18
PARTEA I
Gradinaritul relational 20
Sa curatam, sa taiem uscaturile 22
Sa aram pamantul in profunzime 27
Sa continuam sa muncim 28
Sa cream relatii de comunicarevii, insufletite 33
Sa fertilizam pamantul 41
1. Sa-l recunosti pe celalalt ca fiind diferit 41
2. Sa ma recunosc pe mine ca fiind diferit 42
3. Sa-mi recunosc rezistenta la impartasire, dar si rezistenta interlocutorului 43
4. Sa recunosc intregul potential al celuilalt 46
Sa insamantam 48
Plivitul buruienilor, sa curatam terenul in continuare 53
Sa plantam 57
Sa pregatim rasadurile pentru viitor 69
PARTEA A II-A
Repere pentru o gramatica relationala care ne poate ajuta sa dezvoltam in mod concret o
comunicare vie si relatii sanatoase 74
Sa recoltam 74
1. Personalizarea 78
2. Afirmarea 82
3. Respectul pentru ceilalti si respectul fata de mine 91
Magicianul Fricilor 102
Sa oferim 118
4. A impartasi 120
5. A diferentia 143
6. A deschide, a se deschide 157
Concluzii pline de speranta 163