Descriere - Fii coios. Audiobook
Cum sa nu mai fii o victima si sa iti recuperezi viata, afacerea si echilibrul
"Fii coios" (Grow a pair) a autorului Larry Winget (autor de best sellere New York Times) vine cu un ghid concis si hilar pentru succes. Larry Winget este unul dintre cei mai importanti speakeri de business din SUA si si-a creat reputatia de a fi primul autor care a provocat abordarile deja cunoscute cu privire la succes ale celor care mizeaza pe legea atractiei sau pe gandire pozitiva. Larry Winget are o abordare comuna, nu indulceste cuvintele pe care le foloseste si nu ii este teama sa faca oamenii sa se simta incomod pentru ca vrea sa ne determine sa incetam sa mai venim cu scuze si sa incepem sa obtinem rezultate.
"Fii coios" este un bestseller New York Times si Wall Street Journal prin care Larry Winget vorbeste despre o serie de concepte, de la cultura de drept, la miscarea de dezvoltare personala, corectitudinea politica si altele. Titlul este o sintagma pe care o auzim cu totii de multe ori, insa sfatul pe care ni-l ofera autorul nu se refera la anatomie ci la atitudine. Ca sa obtinem succesul pe care ni-l dorim, trebuie sa respingem ipostaza si postura de victima si sa incepem sa fim asertivi si sa ne asumam responsabilitatea.
Vedeti ce spune Larry Winget in introducerea cartii "Fii coios":
"Am devenit o societate de blegi. Detest sa admit asta, dar, din moment ce eu nu sunt un bleg, o voi face. In cea mai mare parte, oamenii sunt niste blegi slabi, sclifositi, smiorcaiti, tradatori, barfitori, fara coloana vertebrala si ii lasa pe alti oameni sa ii calce in picioare.
Oamenii presteaza servicii proaste, iar noi le acceptam fara a spune vreodata ceva despre asta. Le permitem prietenilor sa ne spuna lucruri dureroase, fara a spune un cuvant in apararea noastra. Lasam ca guvernul - oameni pe care noi ii alegem si ale caror salarii noi le platim - sa profite de noi, in loc sa ripostam votandu-le demiterea. Stam in sali de teatru si lasam ca oamenii sa scrie mesaje, sa raspunda la telefon si sa vorbeasca tare unul cu altul de parca ar sta in propriile lor sufragerii, iar cei mai multi dintre noi nu se obosesc niciodata sa se faca auziti si sa le spuna sa taca naibii din gura. Privim cum oamenii isi arunca gunoiul in strada sau in parcare si nu le spunem niciodata o vorba.
Afacerile par acum a fi conduse de angajati rai cu obiceiuri de munca de proasta calitate si atitudini jalnice, deoarece managerul lor nu are curajul sa ii disciplineze sau sa le concedieze fundurile lenese. Si in multe cazuri, departamentele HR nu vor lasa managementul sa isi faca datoria de a-si gestiona angajatii, de teama unui proces din partea vreunui tampit care i-ar putea da in judecata pentru ca sentimentele sale fragile au fost ranite atunci cand i s-a spus sa treaca inapoi la treaba. E o nebunie!
Populara emisiune televizata What Would You Do? pune oamenii in dilema "oare ar trebui sa intervin?” atunci cand vad ca oamenii sunt jefuiti sau ca proprietati sunt vandalizate sau alte comportamente scandaloase. Din pacate, cei mai multi oameni nu se fac auziti nici macar atunci cand sunt martori la o crima deoarece pur si simplu nu pot fi deranjati, nu vor sa faca valuri sau pentru ca le este teama.
Toate acestea trebuie sa inceteze. Oamenii trebuie sa se faca auziti, sa puna piciorul in prag si sa se comporte indraznet! Trebuie sa actualizam si sa personalizam maretul versul din Eneida lui Virgil "Audentes fortuna juvat!” - "Soarta ii favorizeaza pe cei indrazneti!”
A pune piciorul in prag pentru tine insuti nu mai face parte din ceea ce ii invatam pe oameni. In schimb, ii invatam pe oameni sa treaca-mearga. Incurajam pasivitatea in raspunsurile noastre fata de hartuitori, de prostie si de coruptie. Toleram performante slabe, serviciile proaste, comportamentele inadecvate si alte practici inacceptabile. S-a ajuns ca a fi dragut si a fi placut sa fie mai importante decat a fi respectat. Asertivitatea este privita chioras. A avea o opinie puternica nu mai este calea de urmat pentru ca esti considerat un extremist; a fi cu fundul in doua luntre este mult mai popular.
Si totusi cand oricare dintre aceste comportamente jalnice se intampla si ne afecteaza efectiv vietile, oamenii se plang ca se profita de ei. Sigur ca se profita! Oamenii permit acest comportament de proasta calitate. Isi permit lor insisi sa fie doborati si par a nu-si da seama cum de li se intampla asta. Stai in mijlocul strazii - misca-te!
Toate acestea trebuie sa inceteze. Cu totii trebuie sa devenim barbati, sa ne comportam cu asertivitate, sa ne facem vocea auzita, sa punem piciorul in prag si sa refuzam sa acceptam mai putin decat ce este mai bun de la ceilalti sau de la noi insine. INCHIPUIE-TI ASTA.
Imagineaza-ti o societate unde oamenii fac ce este corect de fiecare data. O lume unde fiecare persoana este onesta si are integritate si isi tine cuvantul. Unde ajungem la timp. Unde ii respectam pe ceilalti, timpul lor, proprietatea, opinia. Inchipuie-ti o lume in care oamenii sunt responsabili si ii trag pe ceilalti la raspundere.
Imagineaza-ti afaceri in care angajatii isi fac treaba pentru ca asa este corect. In care suntem mai interesati sa facem o treaba buna decat sa vedem cata treaba putem evita fara a fi prinsi. In care tratam bine clientii si livram servicii deosebite deoarece intelegem ca banii care ne platesc pe noi si tin compania pe piata sunt ai clientului. O lume in care angajatorii isi trateaza angajatii cu demnitate si respect si in care angajatii sunt recunoscatori pentru locul lor de munca si se dedica excelentei. In care ambele grupuri creeaza o echipa dedicata servirii clientilor.
Imagineaza-ti un guvern in care politicienii spun adevarul si isi tin promisiunile. In care conduc campanii oneste, fara calomnii. In care refuza sa isi compromita credintele sau sa codoseasca pentru grupuri de interes ca sa primeasca mai multe finantari pentru campanii si voturi. In care privim din nou cu stima la oficialii nostri alesi, ca oameni in care putem sa credem, care vor sa isi serveasca alegatorii si nu sa isi petreaca tot timpul luand decizii numai pentru a putea fi re-alesi.
Imagineaza-ti o lume in care parintii sunt mai putin preocupati de a fi prietenii copilului lor si mai preocupati de a creste adulti responsabili, productivi, ceea ce inseamna sa se mobilizeze si sa faca deciziile grele, nepopulare, de parinte. In care parintii dau exemple bune pentru copiii lor, cheltuindu-si banii pe lucruri care conteaza si invatandu-si copiii despre bani. In care parintii citesc, fac sport, mananca asa cum e corect, se joaca cu copiii lor si comunica deschis despre relatii, sex, hartuitori si subiectele sensibile pe care, in realitate, prea adesea le evita.
E prea mult sa cerem toate astea? Probabil. Se vor intampla toate? Cu siguranta nu. Dar asta nu inseamna ca nu ar trebui sa incercam. Asta nu inseamna ca ar trebui sa ne complacem si doar sa mentinem status quo-ul deoarece este nevoie de prea mult efort pentru a crea aceasta lume.
Cum cream o lume ca cea pe care tocmai am descris-o? Avem nevoie ca fiecare persoana sa isi faca partea. Tine minte: Nu poti sa schimbi lumea, dar poti sa iti schimbi lumea. Iar daca destui oameni se dedica pentru a-si schimba lumea si a-si invata copiii de ce este nevoie pentru a trai acest tip de viata, atunci lumea va fi un loc diferit.
Aceasta este o informatie babana (imi place sa dau avertismente daca am o informatie babana, ca sa nu o ratezi!):
REZOLVA-TE PE TINE MAI INTAI!
Chiar asa - lucreaza la tine inainte sa te preocupi de alti indivizi. Adu-ti aminte ca oamenii se schimba cand vor ei si nu cand vrei tu, asa ca, in loc sa iti faci griji sa ii repari pe toti ceilalti, concentreaza-te sa te repari pe tine insuti. Cand crezi ca ai stapanit putin treaba asta, atunci mergi mai departe la copiii tai si invata-i pe ei. Apoi comunica cu oamenii cu care vii in contact in fiecare zi pentru a-i educa cu privire la noua ta viziune. Cel mai important, traieste ca un barbat si da un bun exemplu care sa se prinda de cei din jurul tau!"
Mai mult, Larry Winget ne provoaca la un exercitiu si ne pune cateva intrebari:
• Le permiti oamenilor sa profite de tine?
• Copii tai iti raspund?
• Te surprinzi facand munca in locul colegilor lenesi?
• Ii lasi pe oameni sa se bage in fata ta la rand?
• Accepti servicii proaste fara sa spui nimic?
• Mananci mancare rece in restaurant mai curand decat sa o trimiti inapoi?
• Le permiti oamenilor pe care ii platesti sa intarzie la intalniri?
• Lasi lucrurile sa mearga de la sine chiar daca te deranjeaza?
• Iti lasi prietenii sa te raneasca si nu spui nicio vorba in legatura cu asta?
• Te simti adesea responsabil pentru alti oameni si pentru sentimentele lor?
• Te surprinzi sovaind sa te exprimi de teama sa nu jignesti pe cineva?
• Simti vreodata ca oamenii nu te respecta?
• Te surprinzi facand compromisuri de la opiniile si credintele tale in efortul de a te intelege bine cu ceilalti?
• Simti vreodata ca esti folosit?
• Oamenii iti vorbesc de sus?
• Oamenii te brutalizeza emotional, verbal, psihologic sau fizic?
Ulterior ne spune ca daca am raspuns "DA" la oricare dintre aceste intrebari, exista foarte mari sanse sa nu "fim coiosi".
Cand incepi sa traiesti indraznet, iti cresti predispozitia la esec. Unii dintre voi spun acum "Atunci de ce ai face-o?” Pentru ca nu poti avea succes fara esec. Si de obicei nu poti sa ai un succes uimitor fara o multime de esecuri! Nu conteaza cat de tare lovesti. Conteaza cat de tare esti lovit si continui sa mergi inainte.