Descriere - Fictiunile juridice
Omul Deleanu si opera sa ne obliga pe beneficiarii directi sa reflectam, cu mai multa grija si sinceritate la trecutul clasic al stiintei juridice, la prezentul mediocru, uneori marcat, chiar de impostura, si, mai ales, la viitorul doctrinei si cercetarii stiintifice juridice in tara noastra, aflata intr-un alt mediu social, economic si legislativ, integrator si multicultural al Uniunii Europene.
Opera profesorului Deleanu ne scoate din mediocritate si ne face atenti, in mod serios, la marea doctrina juridica.
Opera sa este majora, iar "Tratatul de procedura civila” si "Fictiunile” se includ in cartile de capatai care, iata, in sfarsit, mai si "lovesc” in fundamentele dreptului cu "mintea de acum” aducand, majestuos "intre noi”, acum si, mai ales, cu fata spre viitor, preceptele dreptului pozitiv.
Cartea "Fictiunile juridice”, in mod evident, originala si interdisciplinara, asa cum il cunoastem si pe autor, este minunata pentru cercetarea fundamentala care, de ceva ani, lipseste din viata juridica stiintifica.
"Fictiunile” contin o colectie de idei de forta, dar si o bogatie de sinteze bibliografice, de o mare utilitate pentru cercetarea stiintifica juridica romaneasca, pentru interpretul legii si, mai ales, pentru jurisprudenta judiciara.
Cartea se arata si ca o profunda marturisire filozofica-juridica a profesorului Deleanu, dar, mai ales, ca un certificat academic, in lipsa titlului meritat de membru al Academiei Romane.
Profesorul Deleanu este un novator pluridisciplinar si un constructivist in stiinta juridica romaneasca, precum si un model de dascal in comunitatea academica universitara.