Descriere - Falimentul societatilor comerciale speciale
Banci si societati de asigurari
Lucrarea intitulata Falimentul societatilor comerciale speciale. Banci si societati de asigurari reproduce textul (nemodificat) al tezei de doctorat care a fost elaborata de doamna Luminita Tuleasca sub coordonarea domnului Profesor Stanciu D. Carpenaru in anul 2009 si sustinuta la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti.
Publicarea in anul 2024 a acestei carti se face in indeplinirea criteriului C1 "Performanta de fond” prevazut in Ordinul ministrului educatiei nationale si cercetarii stiintifice nr. 6129/2016 – teza de doctorat publicata la o editura din tara cu prestigiu recunoscut in domeniul stiintelor juridice.
***
Activitatea bancilor si a asiguratorilor, in contextul globalizarii tot mai accentuate a activitatilor economice, influenteaza major existenta beneficiarilor de servicii financiare, soliditatea economiilor nationale, a pietei interne europene si, implicit a economiei mondiale, astfel incat teama de consecintele nefavorabile ale esecului acestor entitati a determinat extragerea lor din randul actorilor obisnuiti ai comertului intern si international si plasarea lor pe o pozitie distincta, caracterizata printr-un statut legal special aplicabil intregii lor existente.
Statuarea regimului juridic special al bancilor, al societatilor de asigurari/reasigurari si al societatilor de investitii a implicat, la randul sau, modificarea conceptiei asupra falimentului acestora, realizand-se reglementarea speciala a falimentului lor in conditiile in care reglementarea generala a falimentului nu putea corespunde specificitatii activitatii pe piata financiara.
Prezenta lucrare a avut ca obiectiv o abordare unitara a problematicii falimentului societatilor comerciale speciale, pentru a contribui astfel la o mai buna intelegere a aspectelor teoretice si practice ale acestui fenomen economic si juridic.
In aceasta directie, esentiala este fundamentarea calificarii acestor societati ca speciale si analiza statutului lor prin raportare la regimul juridic al tuturor participantilor la activitatea comerciala, in special prin raportare la statutul organic al societatilor comerciale obisnuite.
Pe de alta parte, premisa corectei abordari a falimentului societatilor comerciale speciale o reprezinta cunoasterea contextului in care acestea actioneaza, a interdependentelor existente pe piata financiara, a principiilor de functionare a activitatii specifice acestor entitati si a regimului juridic special al acestora.
Si, nu in ultimul rand, este necesara reflectarea regulilor generale ale tratamentului societatilor comerciale in insolventa din care isi trag seva procedurile speciale ale falimentului bancilor si societatilor de asigurari.
Numai in acest fel se poate asigura o buna evidentiere a particularitatilor falimentului societatilor comerciale speciale, particularitati ce au justificat crearea unor proceduri colective de lichidare speciale si pe care am incercat sa le analizam in lucrarea de fata.
Luminita Tuleasca este avocat in Barou Bucuresti si conferentiar universitar la Facultatea de Drept a Universitatii Romano-Americane.