Descriere - Factorii intrapsihici ai calitatii vietii
In ultimii ani interesul pentru spiritualitate a crescut, asa cum putem observa cu usurinta privind abundenta de carti, articole, emisiuni televizate, cursuri, seminarii, conferinte si tot felul de activitati care apar peste tot in jurul nostru. Dar comportamentele spirituale si religioase sunt parte a experientei umane in cautarea sacrului, raportarea la valori umane inalte: adevar, iubire si altruism, experimentarea unor stari profunde de sens si scop al vietii, trairea unui sentiment de apartenenta la intreg, de acceptare si integrare.
Relatia dintre spiritualitate si starea de bine psihologica a fost cea mai studiata, cu toate dificultatile metodologice provenind atat din dificultatea definirii conceptului multifatetat al spiritualitatii/ religiozitatii, cat si din problemele conceptualizarii sanatatii mintale. In virtutea acestor dificultati metodologice, lucarea prezenta isi propune sa identifice implicatiile unui program de consiliere religioasa asupra dispozitiei iertatoare, atitudinii de recunostinta si strategiilor de coping religios si starii psihologice de bine, verificand modelul valid de predictie a starii psihologice de bine pe baza celor trei predictori amintiti.
Din acest motiv consilierea religioasa alaturi de cea psihologica si psihoterapie este recomandata pentru a ajuta pe clienti sa imbunatateasca calitatea propriei vieti, sa schimbe credintele, sa gestioneze efectul emotional provocat de situatiile negative de viata si sa identifice noi modalitati adaptive prin care sa confrunte sarcinile dezvoltarii si factorii de stres.