Descriere - Fabule si vorbe cu talc
Antologie ingrijita de Adrian Savoiu si Diana Zografi
"Nu contine alcool."
Ghita Delacooperativa
"Ma speriasem ca ar fi o carte pentru citit, dar are si desene, fratilor!"
MAGARUL
"O carte care-ti educa chiar si parintii!"
PUIUL DE BOU
"O carte pentru dumneavoastra si pentru umbra dumneavoastra!"
ANONIM
"O carte galagioasa. Se aude daca va lipiti urechea personala de coperta. Cineva canta chiar cu majuscule."
MADAME LA FOURMI
"O sa va luam talpile si o sa le plimbam prin cele mai imaginare locuri."
AUTORII
"Aici timpul se dilata, eu nici nu mai stiu cand sa cucurigesc."
COCOSUL
"Fabule, fabulos, fleosc!"
UN PESTE
"Scurt anunt publicitar: Cant la nunti si botezuri, accept plata in boabe de secara. 07860 678 897 03."
GREIERU'
Autorii fabulelor: Jean de La Fontaine, Gheorghe Asachi, Anton Pann, Ion Heliade-Radulescu, Alecu Donici, Grigore Alexandrescu, N.T. Orasanu, I.L. Caragiale, Cincinat Pavelescu, George Ranetti, G. Topirceanu, Vasile Militaru, Camil Petrescu, Nina Cassian, Marin Sorescu, Grete Tartler, Alexandru Musina
"Da, e firesc, fabulele vorbesc de adevaruri general umane, dar unii fabulisti reusesc sa ni le spuna cu verva si umor. Si putine carti ne-au facut sa radem atata. Am renuntat la textele greoaie si cu o morala un pic prea scolareasca si am ales texte vii, ironice si pline de umor.”
Redactorii Arthur povestesc cum a aparut antologia "Fabule si vorbe cu talc”. Citeste mai mult pe blog.
"Cum bine se stie, fabulele se bazeaza pe adevaruri general valabile, dar au si proptele in societatea in care sunt create. De aceea, de-a lungul timpului, multe texte devenite clasice le-au zgandarit creativitatea scriitorilor, care au vrut sa le upgradeze, sa le aduca la zi, cum ar veni. Iar editorii antologiei de fata au avut minunata idee de a pune aceste texte fata in fata, de a prezenta la un loc originalul si oglinzile unor fabule celebre. Asa, de pilda, vom afla cum a reinterpretat Ion Heliade-Radulescu Corbul si vulpea lui La Fontaine sau cum s-a jucat Marin Sorescu de-a Boul si vitelul sau Greiele si furnica. Iar daca vreti umor next level incercati si piesa Adei Milea pe versurile lui Sorescu” scrie Oana Purice pe blogul Arthur.
Continand fabule clasice, romanesti si straine, dar si fabule moderne si reinterpretari, cartea ii poate amuza si pe cei mici, si pe cei mari, putand, de ce nu, sa devina bibliografie obligatorie pentru orice concurs international de recitat fabule. Ce? Nu exista? Sa facem noi unul! Putem incepe cu "Umbra si omul” de Alecu Donici:
Un om nu prea cu minte
Sa-si prinda umbra vrea,
Dar cand pornea 'nainte,
Si ea mergand sporea.
Iar ea fugea mai tare
Si ori cu ce o alunga,
Tot umbra nu se da.