Descriere - Euclid Elemente, vol I - Editie anastatica
Cu Elementele lui Euclid "Biblioteca Gazetei Matematice” incepe prima publicatiune cu caracter istoric, prima carte din "Biblioteca Istorica a Gazetei Matematice”. Este un fapt demn de notat ca No. 1 din aceasta noua Biblioteca este astfel dat unei traduceri romane, facuta dupa o carte care timp de peste 22 de veacuri, a fost un far stralucitor pentru toti cei cari au voit sa invete Geometria in special si Matematica in general.
Multa vreme numele lui Euclid era sinonim cu Geometrie. Elementele lui Euclid sunt cartea cea mai batrana pentru cultura stiintifica a omenirii; alta opera complecta mai veche ca dansa nu este de cat Biblia, vechiul Testament. De asemenea, ca numar de editii si de traduceri Elementele lui Euclid sunt intrecute numai de Biblia, Noul Testament. Se afirma ca aceasta ar fi tradusa in 700 de limbi pe cand Geometria lui Euclid in vreo 300.
Teoremele si Problemele tratate de Euclid sunt puse unele dupa altele in o stransa ordine logica, cu expunere sintetica, de la cunoscut la necunoscut; nimic nu este bazat pe ceva care sa nu fi fost tratat riguros mai inainte. Acea rigoare extrema si-a impus-o ca sa nu mai dea loc de a i se critica "Elementele” de catre sofistii din vremea lui, care cautau cusururi in toate rationamentele oamenilor de stiinta. In expunere este o economie de gandire extrema, nu este nimic care sa lungeasca demonstratiile, sau citirea cartii, sau invatarea Geometrii. S'a si spus ca textul lui Euclid este atat de concis in cat ?nu poti scoate nimic din text, caci te departezi de stiinta si mergi la eroare si la ignoranta?.
Traduse dupa textul grecesc restabilit de catre J. L. HEIBERG (14 decembrie 1791 – 25 august 1860), poet, dramaturg, critic literar, istoric literar danez, fiul scriitorului politic Peter Andreas Heiberg (1758–1841) si al scriitorului, mai tarziu baroneasa Gyllembourg-Ehrensvärd si adnotate de VICTOR MARIAN, Asistent la Facultatea de Stiinte din Cluj, cu o prezentare de ION IONESC, Inginer Inspector general in retragere, Decanul Colegiului Inginerilor, Profesor onorar al Scoalei Politecnice "Regele Carol II" din Bucuresti, Membru corespondent al Academiei Romane, Membru fondator al Revistei "Gazeta Matematica".