Descriere - Eu, Dracula si John Lennon (Cornelius Jan)
"Cel mai hilar roman al primaverii acesteia provine din Germania. Chiar daca nu in intregime, caci pe jumatate autorul cartii apartine Romaniei. Jan Cornelius, scriitor si traducator, a fugit in 1977 din Banatul romanesc, in tara din care stramosii sai emigrasera odinioara in Germania. Imprejurarile fugii sale sunt uluitoare, iar naratorul ne asigura ca exact asa s-au intamplat lucrurile. Vesticii sunt de parere ca viata esticilor este un dezastru. Dar un dezastru stupid, afirma teatrul absurd al lui Ionesco, ce-si are radacinile in Romania. Iar cehul Hrabal ne arata ca viata in Est nu este, de fapt, un dezastru, ci o tragedie. Chiar mai mult decat atat: o comedie. Cornelius este un elev al lui Ionesco si Hrabal, chiar mai mult decat atat: al lui Hašek. Se stie ca acesta a fost tatal lui Švejk. In carte este vorba si despre lucruri amare: psihiatrie, Securitate. In final, reteta lui Cornelius contra drumurilor fara iesire si a dictatorilor este calaritul fara cal. Clovnescul. Asta ajuta, atat in Est, cat si in Vest.” (Berliner Zeitung)
"In Absurdistan, cand bate vantul, buzunarele sunt moristi, iar de plete se mandresc toti iobagii din filme, cu derogare. Stop cadru! Scena doi, dubla trei. Tot acolo, oamenii umbla normal – cine a mai pomenit?! –, nu cu susul in jos ca in cealalta emisfera, iar rachiul se preface-n apa. Da, uneori, porcul zboara.
In anii '70, John, aka Ringo, aka Jan Cornelius, a pasit peste granita Absurdistanului intr-o miscare ce mai spre Atlantic s-ar numi Spannung, <suspans>; la noi, o ascunsa calificare din nomenclatorul de meserii – <dincolo>; in fapt, o chestiune cotidiana de a descurca niznaiul – I can't get no statisfaction.
O cafea <cu zat, va rog> la o terasa pariziana, in compania lui Hašek, Ionesco si Visniec. Dar cum sa bei din ceasca cu incisivii lui Dracula?” (Alexandra Dumitrescu, redactor)
Chiar daca temele sunt foarte serioase, Jan Cornelius te cucereste din prima datorita umorului si ironiei unice. Eu, Dracula si John Lennon este o carte exceptionala, despre ieri si azi, despre Est si Vest, care se citeste cu interes maxim si cu cea mai mare placere. Doar sa aveti grija unde o cititi, pentru ca, oricat de serioase sunt temele, adeseori nu te poti abtine si izbucnesti in ras. (Mihail Vakulovski, scriitor)
"Jan Cornelius povesteste cu o ironie muscatoare, un umor rafinat si cu atata talent si usurinta, incat lectura cartii devine o placere pentru un public larg.” (Frankfurter Rundschau)
"Fascinatia deosebita a acestui roman aparte provine din amestecul dintre umorul disperat si realismul comic.” (www.faust-kultur.de)