Descriere - Etica si negociere in afaceri
Cuvant inainte.
Negocierea poate fi considerata un instrument prin care partile incearcaa sa ajunga la un acord pe baza satisfacerii reciproce a intereselor fiecenue.
Pe parcursul Intregii vieti, In fiecare ceas sau clipa, fiecare dintre noi are o dorinta, un interes sau un punct de vedere numai "al sau' adeseori diferit de al celor/alti. Fiecare dintre noi poate convinge pe cineva sau se poate lasa convins de acel cineva. Majoritatea avem ceva de schimbat cu altcineva, fie ca sunt bunuri materiale, idei, pareri, cuvinte, etc. trebuind astfel sa ajungem la o Intelegere. Totusi, mai Inainte de a ajunge la un acord, trecem aproape inevitabil printr-o stare de dezacord mai mult sau mai putin conflictual.
A te intelege cu partenerul de schimb evitand conflictul si represaliile este o arta. Pentru a stapani arta negocierii trebuie sa ne gandim si sa simtim la fel si daca Intr-adevar stapanim aceasta arta avem sanse In plus sa evitam "NU"-ul partenerului nostru. Inseamna sa stim sa orientam, sa influentam si sa manipulam comportamentul partenerului pentru a-I face sa spuna DA.
De fapt, ceea ce incercam sa facem cand negociem este sa influentam. Sa determinam pe ceilalti sa accepte varianta noastra. Cateodata reusim, cateodata nu.
In afaceri, daca stapanesti arta negocierii, ai o sansa In plus sa castigi mai mult si sa pastrezi o relatie buna cu partenerul. Cand negociezi bine, poti sa orientezi, sa influentezi si sa manipulezi partenerul pentru a-I face sa ccopereze.
Felul In care ne comportam intr-o negociere se bazeaza pe sentimentele, credinta, cultura, caracterul si morala noastra.
Increderea In fortele proprii sau in ceilalti, curajul, cinstea, onestitatea, dorinta de adevar este it. opozitie cu lacomia, frica, supararea sau neIncrederea.
Daca suntem lacomi vom Incerca sa-i exploatam pe ceilalti. Daca ne este frica, ne vom apara, daca suntem suparati, vom ataca si daca suntem neincrezatori vom evita sau ezita.
Autori: Narcis Eduard Mitu, Roxana Maria Nanu
Anul aparitiei: 2010
Nr. pagini: 292
Pentru a vedea fragmente din carte dati click pe imaginea de mai jos: