Descriere - Esenienii si Manuscrisele de la Marea Moarta
Studiu fundamental privind originile, invataturile si influentele culturale ale misterioasei comunitati de la Qumran
Constantin Daniel, autor renumit pentru complexele sale studii de orientalistica, a fost numit de semitologul Athanase Negoita "unul dintre cei mai autentici qumranologi”. Cunoscutul egiptolog, cu studii aprofundate de greaca veche, slava veche, ebraica si aramaica, in volumul de fata isi propune sa aduca lumina asupra textelor mai "criptice” ale faimoaselor manuscrise si sa ne ajute sa cunoastem lumea tainica a comunitatii esenienilor, fie vazuta prin ochii lui Filon din Alexandria, cel mai mare scriitor evreu de limba greaca, fie din perspectiva lui Iosephus Flavius sau a lui Pliniu cel Batran.
Filon din Alexandria ne este revelat ca un autentic "parinte al gnosticismului”, al acelui vast curent de idei ce sustinea ca salvarea omului rezida in gnosis, care si-a "voalat” in mod voit gandirea, insa aici ni se ofera cheia decriptarii acestor idei remarcabile. Asadar, putem aprofunda misterele ce invaluiau comunitatea esenienilor, care, pana la descoperirea Manuscriselor de la Marea Moarta, erau doar o grupare minora cu o existenta efemera. Manuscrisele de la Marea Moarta nu mentionau insa deschis numele esenienilor, neputandu-se regasi in ele un singur cuvant care sa-i desemneze in mod clar pe acestia. Iata ca prezentul volum ni-i dezvaluie pe esenieni (cei care nu erau astfel numiti in texte) si ne ofera o perspectiva mai ampla asupra continutului manuscriselor si, prin urmare, asupra vietii si gandirii gruparii de la Qumran.
*
Regula Comunitatii, Regula Congregatiei, Regula Razboiului si Documentul de la Damasc arata ca esenienii isi dadeau lor insisi multiple denumiri, dar nicidecum nu-si spuneau esenieni sau nu-si dadeau alt nume similar. Iata, deci, cum isi spuneau: "oamenii din sfatul lui Dumnezeu”, "oamenii din lotul lui Dumnezeu”, "fiii luminii”, "oamenii care inteleg”, "membrii comunitatii”, "exilatii din tara Damascului”, "fiii adevarului sau fiii aliantei”, "fiii lui Sadoq”, "comunitatea saracilor”, "convertitii din pustiu”, "voluntarii” si multe altele. […] printre Manuscrisele de la Marea Moarta s-au gasit numeroase comentarii la cartile prorocilor, mai cu seama cartile apocrife, care cuprind mai ales profetii, iar printre acestea enumeram: Cartea lui Enoch, Cartea Jubileelor, Testamentele celor doisprezece patriarhi, Descrierea Noului Ierusalim, Apocalipsa lui Noe, Vorbele lui Moise, Apocalipsa lui Lamech […] Toate aceste tratate au fost scrise de eseni-eni, caci doctrinele acestora se regasesc lesne in aceste carti; toate sunt pline de prorociri si de viziuni escatologice.
*
"Marturia libertatii in care traiesc este felul lor de viata. Niciunul dintre ei nu are nimic al sau: nici casa, nici sclav, nici tarina, nici vite, nici alte obiecte si insemne ale bogatiei. Punand totul in patrimoniul comunitatii ei isi folosesc in devalmasie castigurile. Traiesc impreuna in tovarasii [...] si tot timpul si-l petrec muncind pentru folosul tuturor. Muncind cu ravna, ei se intrec in zel si nu invoca drept pretext nici arsita, nici frigul sau alte schimbari ale vremii. Mancand zilnic laolalta, la o masa comuna, ei au aceleasi bucurii si se multumesc cu putin, fiind impotri-va risipei pe care o socotesc o boala a trupului si a sufletului. Dar nu numai masa e comuna la ei, ci si imbracamintea. Pentru iarna au pregatite mantale groase, iar pentru vara haine usoare, cine vrea poate sa ia lesne orice imbracaminte ii place, fiindca ceea ce apartine unuia apartine tuturor si ceea ce apartine tuturor apartine si fiecaruia in parte.”
Filon din Alexandria, Despre esenieni
CUPRINS
I. Din enigmele manuscriselor de la Marea Moarta 5
1. ORIGINEA MISCARII ESENIENE 9
2. SCIZIUNILE DIN MISCAREA ESENIANA 20
3. CINE SUNT PROROCII MINCINOSI ? 27
4. CINE SUNT TALHARII ? 37
II. Filon din Alexandria si esenienii 43
III. Doua mentiuni revelatoare despre esenienii de la Marea Moarta 91
IV . O importanta mentionare a esenienilor facuta de Ap.Pavel 119
V. "Irodieni" – denumirea esenienilor in Noul Testament 137
VI . Manuscrisele de la Marea Moarta si literatura aramaica a iudeilor 171
APOCRIFUL GENEZEI 185
CARTEA LUI ENOCH 207