Descriere - Erotico-apocaliptica
”Cititorii, credinciosi si liber cugetatori, noi toti, suntem confruntati cu o prodigioasa arhitectura literara, dupa opinia mea, fara precedent, o propunere apocaliptica deconcertanta, care indrazneste sa substitue multpomenitelor si intunecatelor grozavii care insotesc sfarsitul acestei lumi, o alternativa apocaliptica sublim-radioasa: trairea uimita si revelata a regasirii iubirii uitate, cea dintre om si Dumnezeu, potrivit insolitei formule divino-umane: ?iubeste-MA tu! iubeste-ma TU!?” (acad. Sorin Dumitrescu)
”Elena Dulgheru e o arhitecta de intuitii transpuse intr-un proiect legat si structurat in cadrul caruia poemele in parte au doar functie de module asezate fiecare ca punte de la o nuanta reflexiva sau vizionara la alta. Erotico-Apocaliptica e un imn cu desfasurare arhitecturala si cu suflu devotional si participativ. Ea are drept ax si tema o viziune verticala a iubirii ca dimensiune ontologica. E, de fapt, o monografie a iluminarii prin iubire, cu un scenariu de cintarea cintarilor sublimat in substructura elanului imnic. Cartea e construita ca o simfonie de epitalamuri, cu reverberatii rafinate ale motivului central si cu reluari ale lui in diverse chei si modalitati. Elena Dulgheru poate scrie (si chiar o face) in cite feluri vrea. Si totusi, acest aranjament de formule devine chiar felul ei de a scrie; nu cu o originalitate dedusa din combinarea formulelor si din interferenta scriiturilor, ci cu una substantiala”. (Al. Cistelecan)
”Este o poezie atinsa din trei directii de aripa duhului: odata la nivelul realitatii "fizice” pe care textul o spune. A doua oara la nivelul revelatiei, adica al realitatii imperceptibile care trimite semne (simboluri) de dincolo. A treia oara la nivelul arhitecturii volumului. Poetul se retrage in ipostaza smerita a evanghelistului care doar con-semneaza (impreuna cu Duhul) cele ce i se spun. A iconarului anonim”. (Christian Craciun)
”Poeta ne trage, precum Gravitatia, spre lumea cealalta, a zilei a 8-a, a transparentelor imposibile, a ras-tumultului auditiv, in care locuiesc deodata toate ierarhiile”. (Nazaria Buga)
”Erosul contemplarii isi desfasoara asimptotele spre privelistea unei apocalipse a inimii. Aici, organicul si spiritualul fuzioneaza, topite in icoana”. (Florin Caragiu)
”Apocalipsa, despecetluire succesiva a marilor taine, taine traitoare in tacere printre noi "de la intemeierea lumii” sau de la nasterea lui Dumnezeu pe pamint, acest timp metanoic inseamna, de fapt, tot atitea limpeziri ale capacitatii noastre de intelegere, tot atitea etape de acordare a constiintei noastre la prezenta si lucrarea lui Dumnezeu. Cartea "dez-valuie” o Apocalipsa care se hraneste din reperele de lumina si energie dumnezeiasca ale Revelatiei Sfintului Ioan Evanghelistul, iar nu din momentele infricosatoare ale textului profetic. Ea nu vorbeste despre sfirsit, ci despre inceput, nu despre moarte, ci despre nastere, nu despre ura distrugatoare, ci despre iubire, nu despre groaza tenebrelor, ci despre fascinatia lui Dumnezeu. As numi-o de aceea (ca si pe prima mea carte de poezie, Pentru trecerea zarii si alte poeme), un ?manual de supravietuire?”. (Elena Dulgheru)
Nr pagini: 240
Format: 14.520.5 cm
Anul aparitiei: 2015