Descriere - Elena Gorunescu, Gramatica Limbii Franceze
Lucrarea Gramatica Limbii Franceze, autoare Elena Gorunescu, ofera toate marile capitole ale unei gramatici franceze moderne (lexic, morfologie, sintaxa propozitiei si cea a frazei), intr-o formula care imbina metoda traditionala cu datele noi ale deslusirii fenomenelor de limba.
- Lexic, pronuntie, ortografie
- Morfologie
- Sintaxa propozitiei
- Sintaxa frazei
Autoarea Elena Gorunescu, nume de notorietate in invatamantul nostru universitar si care semneaza numeroase lucrari de specialitate, foloseste un limbaj accesibil, regulile gramaticale sunt ilustrate cu exemple clare, punctandu-se aspectele mai dificile si subtilitatile limbii franceze. Cititorul are astfel in fata o lucrare complexa, de referinta, care il ajuta la insusirea unei limbi corecte, expresive si elegante.
Cartea se adreseaza unor categorii largi de utilizatori, de la elevi si studenti la profesori si la toti cei care, cunoscand limba franceza, doresc sa gaseasca explicatia unor fenomene specifice.
Cuvant inainte
Prezenta lucrare este rodul unei reflectii indelungate asupra gramaticii limbii franceze, cu regulile, exceptiile, dificultatile si capriciile ei.
Reflectia s-a adancit de-a lungul anilor in care am explicat categoriile gramaticale, functiile gramaticale, incercand sa schitez imaginea unui intreg armonios, unde fiecare rotita isi joaca rolul in angrenajul uimitor al exprimarii umane.
Am incercat sa imbin metoda traditionala cu datele noi ale deslusirii fenomen lor de limba, fara sa uit ca aceasta carte se adreseaza unor categorii largi de utilizatori, de la elevi si studenti la profesori si la toti cei care, cunoscand limba franceza, doresc sa gaseasca explicatia unor nelamuriri.
Am adaugat liste intregi de: cuvinte care incep cu "h" aspirat, verbe cu regimuri speciale (construite cu complement direct sau indirect ori cu amandoua, verbe construite fara prepozitii); substantive cu genuri diferite de cele din limba romana; substantive care isi schimba sensul la plural; adjective care isi schimba sensul in functie de loc; adjective verbale; verbe ac idental reflexive si verbe exclusiv reflexive; prepozitii si locutiuni prepozitionale etc. Toate acestea pentru a inlesni intelegerea unor chestiuni de gramatica diferite de cele din limba romana.
Nadajduiesc ca aceasta gramatica (precedata de mai multe carti de exercitii) va parea utila celor care o vor consulta si ca stradania de a sisternatiza experienta unei vieti nu va fi fost irosita.