Descriere - Dumnezeu
A.I. Osipov, este teolog, conferentiar si profesor emerit al Academiei Duhovnicesti Ortodoxe din Moscova, unde preda de peste jumatate de secol, formand in aceasta perioada nenumarate generatii de preoti ai Bisericii Ortodoxe Ruse.
De asemenea, este un autor foarte cunoscut, cartile sale fiind publicate in zeci de mii de exemplare; cursurile sale sunt transmise in toata lumea prin canalul TV Soyuz.
Fundamentele tuturor cursurilor si publicatiilor lui Osipov sunt intelegerea patristica a crestinismului, apararea crestinismului est-european si expunerea deficientelor invataturilor catolicismului apusean.
In aceasta carte, dedicata publicului larg, autorul vorbeste despre sensul si scopul vietii umane, despre legile ei, despre ceea ce ii ofera omului credinta in Hristos, raspunzand, pe scurt, si unei serii de nenumeroase alte intrebari pe tematica ortodoxa, intrebari pe care, la un moment, si le-a pus orice crestin ortodox.
Cum a aparut ideea de Dumnezeu? Se poate sa fie doar nascocirea cuiva, o nascocire care a ajuns sa influenteze toata omenirea, sau El exista cu adevarat si a fost vazut si de altii? De ce oare oamenii au crezut mereu in El?
Unii spun ca religia a aparut treptat, datorita unor factori diversi. Mai ales se crede ca, in zorii istoriei umane, oamenii primitivi, neintelegand cauzele aparitiei diverselor fenomene naturale, au ajuns la ideea existentei unor forte invizibile, a unor zei care stapanesc stihiile pamantului si pe locuitorii lui. Astfel, cu timpul, in constiinta indivizilor si a triburilor a aparut incetul cu incetul religia.
Cu toate acestea, ideea dezvoltarii treptate a religiei nu explica existenta religiozitatii universale. In plus, toate incercarile de a gasi de-a lungul istoriei, cu ajutorul stiintelor actuale, vreo natiune atee - sau macar un trib mic ateu - au fost sortite esecului.
Mai mult decat atat, chiar si pe fondul dezvoltarii rapide a stiintei din zilele noastre, majoritatea pamantenilor, printre care si multi oameni de stiinta si filosofi, inca mai cred in existenta unei Minti Supreme: Dumnezeu.
In consecinta, motivul religiozitatii nu este ignoranta, ci altceva. Avem la ce sa ne gandim.