Descriere - Dublu limbaj
William Golding (1911-1993), poate mai celebru pentru romanul Imparatul mustelor (1954) decat pentru Premiul Nobel pentru Literatura, pe care l-a primit in 1983, face parte din clubul restrans al scriitorilor interesati si de stiinta, si de literatura. Chiar daca de mic a prins drag de scris, William Golding a studiat la Oxford stiintele naturii, e drept ca in paralel cu literatura engleza.
A publicat prima carte in 1934, un volum de poeme, dar, in scurt timp, izbucnirea celui de-Al Doilea Razboi Mondial l-a rupt de scris si l-a trimis pe front: a facut parte din Marina Britanica, a participat la debarcarea din Normandia si a luat parte la scufundarea celui mai mare crucisator german, nava Otto von Bismarck. Razboiul l-a facut sa vada umanitatea in tot ce are mai primar si agresiv, iar cartea in care se arata ca omul nu este fundamental bun, ci dimpotriva, ramane capodopera Imparatul mustelor. Roman parabolic despre fondul primar de agresivitate si bestialitate, care iese la suprafata in circumstante limita, Imparatul mustelor spune povestea unui grup de pusti, care, aruncati pe o insula pustie, reproduc exact raporturile de forte din lumea adultilor, fiind capabili de cruzimi extreme. Desi cel mai cunoscut intre operele complete ale britanicului, Imparatul mustelor, romanul de debut, este flancat de alte unsprezece romane, de doua volume de eseuri, piese de teatru si poeme.
Double Tongue este ultimul roman al lui William Golding, ramas nefinisat dupa moartea scriitorului. Povestea se invarte in jurul Ariekai, una dintre ultimele preotese ramase fidele cultului lui Apollo. Suntem transportati in vremuri tulburi, de schimbari si declin, in epoca in care dominatia romana incepea sa muste din mostenirea Greciei. Fiica neiubita a unui om cu stare, Arieka isi gaseste un rost langa templu, salvandu-se in acest fel de indiferenta familiei si de corul celor care nu dau doi bani pe ea. Golding, vechi iubitor al vechii Grecii, lasa aici intaietate unei voci feminine, care va spune o complicata si nuantata poveste despre credinta, despre crepusculul unei lumi, dar si despre intimitatea ca refugiu aspru, care se cere construit prin alegere personala si curaj.