Descriere - Dreptul Uniunii Europene. Institutiile Uniunii Europene. Teste-grila
Demararea cu peste un deceniu in urma a procedurilor de negociere in vederea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana si, in final, aderarea la 01.01.2007, au schimbat radical dreptul romanesc. Principiile, actele legislative si, mai ales, institutiile Uniunii Europene, s-au integrat treptat in limbajul juridic, devenind si pentru specialisti si pentru publicul larg, notiuni uzuale, curente.
Intrarea in vigoare in anul 2009 a Tratatului de la Lisabona a modificat considerabil Dreptul Uniunii Europene, mai ales la nivel institutional, reconfigurand structura Uniunii Europene. Tocmai din acest motiv, lucrarea de fata, "Dreptul Uniunii Europene. Institutiile Uniunii Europene. Teste-grila” abordeaza aceasta "noua” disciplina juridica si se concentreaza pe problematica institutiilor Uniunii Europene, analizandu-le din perspectiva modificarilor aduse de Tratatul de la Lisabona de Functionare a Uniunii Europene.
Lucrarea se adreseaza, in primul rand studentilor juristi si economisti care studiaza Dreptul Uniunii Europene, reprezentand un ajutor in pregatirea examenelor si testelor pe care ei urmeaza sa le sustina la aceasta disciplina juridica. Lucrarea se adreseaza si publicului larg, in speranta explicarii si clarificarii institutiilor Uniunii Europene. S-au consacrat in limbajul cotidian notiuni precum "Consiliul”, "Comisia”, "Parlamentul European” etc., notiuni care, de multe ori, sunt folosite eronat. Vorbim despre "Consiliu”, dar, de fapt, la nivelul Uniunii Europene exista doua institutii care poarta denumirea de "Consiliu”. Vorbim, de asemenea, despre "Consiliul Europei” cu referire la Uniunea Europeana, fara sa stim ca, de fapt, este o structura care excede spatiului Uniunii Europene.
Scopul aparitiei acestei lucrari este acela de a ajuta publicul interesat sa inteleaga mai bine Uniunea Europeana si institutiile sale, in fapt, sa inteleaga lumea in care traim.